Yaprak Sarması Kaç Kalori?
26 Haziran 2024

Yaprak Sarması Kaç Kalori?

Yaprak Sarması Kalori

Yaprak sarması, mutfağımızın en güzel yiyeceklerinden biridir ve kalori değeri kullanılan malzemelere göre değişir. Zeytinyağlı veya etli, kıymalı olarak hazırlanabilen yaprak sarmasının kalori değerleri de birbirinden farklı olabilir. Ayrıca, içine konulan kuş üzümü, nohut gibi malzemeler de kaloriye etki eder. Asma yaprağıyla yapılan sarma genellikle pirinçle pişirilirken, bazı yörelerde bulgurla da yapılabilir. Bu değişiklik bile kaloriyi etkileyebilir. Bulgurla yapılmış olan sarmanın kilo aldırma etkisi daha az olabilir.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması, 4 adeti bir dilim ekmek ve bir orta boy kaşık yağa denktir. Bu yüzden sarma tükettiğiniz öğünde ekmek tüketmemeye dikkat ediniz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Kaç Kaloridir?

Orta büyüklükteki zeytinyağlı yaprak sarma yaklaşık 25 gramdır ve 35 kalori içerir. Porsiyon olarak 180 gram tükettiğinizde, yaklaşık 231 kalori almış olursunuz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram zeytinyağlı yaprak sarmasında:
  • Karbonhidrat: 12.85 gram
  • Protein: 4.92 gram
  • Yağ: 7.91 gram

Kıymalı, Etli Yaprak Sarma Kaç Kaloridir?

Orta büyüklükteki kıymalı yaprak sarma yaklaşık 25 gramdır ve 38 kalori içerir. Porsiyon olarak 200 gram tükettiğinizde 304 kalori almış olursunuz.

Yaprak Sarmasının Besin Değerleri Nelerdir?

100 gram yaprak sarmasında:
  • Karbonhidrat: 12.85 gram
  • Protein: 4.92 gram
  • Yağ: 7.91 gram

Kıymalı, etli yaprak sarmasında ise besin değerleri şu şekildedir:
  • Karbonhidrat: 25.4 gram
  • Protein: 16.4 gram
  • Yağ: 11.2 gram

Faydaları ve Zararları

Yaprak sarması, hafızanın güçlenmesini sağlar ve bedenin koruma mekanizmasını güçlendirir. Özellikle zeytinyağıyla yapılmışsa ekstra sağlık puanı kazandırır. Beynin çeşitli kısımlarının daha verimli çalışmasını sağlar ve hafızayı güçlendirir. Ancak, içeriğinde yüksek miktarda karbonhidrat bulunan malzemeler kullanılmadığı sürece kiloya olumsuz etkisi yoktur. Bulgurlu yapıldığında kilo problemi yaratmaz.

Ek Bilgiler

Yaprak sarması, Türk mutfağında önemli bir yere sahiptir ve sevilerek tüketilir. Ayrıca, zeytinyağıyla yapılan yaprak sarması, kalp sağlığına olumlu etkileriyle bilinir. Antioksidan özellikleri sayesinde vücudu serbest radikallere karşı korur. Bu nedenle, yaprak sarmasını tüketirken hem lezzetli bir öğün geçirmiş olursunuz hem de sağlığınıza katkıda bulunursunuz.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Pirinçli Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri