Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı sarma yapımı zor olan ancak çok sevilen bir zeytinyağlı yemektir. Kimi insanlar ılık yemeği sever kimi insanlar ise soğuk yemekten hoşlanır. Davet sofralarının vazgeçilmez soğuk mezelerinden birisidir. Farklı mutfaklarda farklı usuller ile pişirilir. Zeytinyağlı bir yemek olduğu için yemeden bir gün önce yaparsanız hem yemeğin tadı oturur hem de rahat bir şekilde soğutulur.

Zeytinyağlı sarma malzemeleri
  • 4-5 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (Dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1.5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çorba kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı kaynamış su
  • Yarım kilo asma yaprağı (Salamura)
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
Zeytinyağlı sarma nasıl yapılır?

Önce kuru soğanları yemeklik doğrayın, dolmalık fıstık ve zeytinyağında kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve soğan ile dolmalık fıstık üzerine ekleyin ve 1-2 dakika kavurun. Daha sonra sırayla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü, maydanoz ve limon suyu ekleyin. Tencereye tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış su ekleyin, çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demleyin, tencerenin altını kapatıp soğumaya bırakın. Diğer tarafta salamura asma yapraklarını ılık suyla birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın. Yaprakları avuçlarınızın arasında sıkarak kenara ayırın. Her bir yaprağı masa üzerinde açın ve damarlı tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin daha sonra ortasına hazırlayıp soğuttuğunuz iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyarak sigara böreği sarar gibi sarın. Pişireceğiniz tencerenin altına sardığınız yaprakların saplarını ve sarılamayacak şekilde olanları dizin (Bu şekilde tencerenin dibi tutmaz). Sardığınız yaprakları düzgün bir şekilde tencereye dizin. En üst sırayı yerleştirdikten sonra üstüne bir sıra yaprak kapatıp üstüne zeytinyağını gezdirin. Limon suyu ya da nar ekşisi ekleyerek (Ekşi seviyorsanız) üstüne bir tabak kapatın ve kaynamış su ekleyin. Tabağın üstüne bir ağırlık koymalısınız ki kaynama sırasında yapraklar açılmasın. Kaynamaya başlayan tencerenin altını kısıp yarım saat kadar daha pişirin. Pişen ve soğuyan sarmaları servis tabağına dizin. Servis sırasında limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Afiyet olsun.

Zeytinyağı Sarma Yorumları

soru

Medâ

21 Mayıs 2024 Salı

Zeytinyağlı sarmanın içine dolmalık fıstık katmadan yapsam nasıl olur? Tadı yine de güzel olur mu?

Cevap yaz
cevap

Adahan

21 Mayıs 2024 Salı

Elbette taşı yine de güzel olacaktır. Dolmalık fıstık tercih meselesi. Yöreye göre de değişebilir. Kimi dolmalık fıstık koyar kimi üzüm koyar hepsi de kendi içinde farklı tatlar. Koyma mecburiyetiniz yok tabi

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pirinçli Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Güncel

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri