Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
26 Haziran 2024

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma

Zeytinyağlı sarma, yapımı özen gerektiren ancak lezzetiyle sofraların baş tacı olan bir zeytinyağlı yemektir. Bu yemek, sıcak veya soğuk olarak tüketilebilir ve davet sofralarının vazgeçilmez soğuk mezelerinden biridir. Farklı mutfaklarda çeşitli yöntemlerle pişirilir. Zeytinyağlı bir yemek olduğu için, yemeden bir gün önce hazırlanması tavsiye edilir. Böylece yemeğin lezzeti daha iyi oturur ve rahatça soğutulabilir.

Zeytinyağlı Sarma Malzemeleri

  • 4-5 tane kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1.5-2 yemek kaşığı çam fıstığı (Dolmalık fıstık)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı kuru nane
  • 1-1.5 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2 kesme şeker
  • 3 yemek kaşığı kuş üzümü
  • Yarım limonun suyu
  • 1 su bardağı ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çorba kaşığı tuz
  • Yarım su bardağı kaynamış su
  • Yarım kilo asma yaprağı (Salamura)
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

Zeytinyağlı Sarma Nasıl Yapılır?

Önce kuru soğanları yemeklik doğrayın ve dolmalık fıstık ile birlikte zeytinyağında kavurun. Pirinci yıkayıp süzün ve soğan ile dolmalık fıstığın üzerine ekleyerek 1-2 dakika kavurun. Daha sonra sırasıyla tencereye kuru nane, karabiber, tarçın, şeker, kuş üzümü, maydanoz ve limon suyu ekleyin. Tencereye tuzu ve 1 çay bardağı kaynamış su ekleyin, çok kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar demleyin, tencerenin altını kapatıp soğumaya bırakın.

Diğer tarafta salamura asma yapraklarını ılık suyla birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın. Yaprakları avuçlarınızın arasında sıkarak kenara ayırın. Her bir yaprağı masa üzerinde açın ve damarlı tarafı üste gelecek şekilde yerleştirin. Ortasına hazırlayıp soğuttuğunuz iç harçtan 1 tatlı kaşığı koyarak sigara böreği gibi sarın. Pişireceğiniz tencerenin altına sardığınız yaprakların saplarını ve sarılamayacak şekilde olanları dizin. Bu şekilde tencerenin dibi tutmaz.

Sardığınız yaprakları düzgün bir şekilde tencereye dizin. En üst sırayı yerleştirdikten sonra üstüne bir sıra yaprak kapatıp zeytinyağını gezdirin. Limon suyu ya da nar ekşisi ekleyerek (ekşi seviyorsanız) üstüne bir tabak kapatın ve kaynamış su ekleyin. Tabağın üstüne bir ağırlık koymalısınız ki kaynama sırasında yapraklar açılmasın. Kaynamaya başlayan tencerenin altını kısıp yarım saat kadar daha pişirin. Pişen ve soğuyan sarmaları servis tabağına dizin. Servis sırasında limon dilimleri ve maydanoz yaprakları ile süsleyin.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Medâ

21 Mayıs 2024 Salı

Zeytinyağlı sarmanın içine dolmalık fıstık katmadan yapsam nasıl olur? Tadı yine de güzel olur mu?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Adahan

Elbette taşı yine de güzel olacaktır. Dolmalık fıstık tercih meselesi. Yöreye göre de değişebilir. Kimi dolmalık fıstık koyar kimi üzüm koyar hepsi de kendi içinde farklı tatlar. Koyma mecburiyetiniz yok tabi

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Düdüklüde Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri