Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm yaprağı sarması, lezzetli bir Türk yemeğidir. Salamura veya taze yapraklarla hazırlanan bu tarifte, iç harcı zengin malzemelerle hazırlanarak sarılır. Pişirirken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, tuz dengesidir. Sonuçta nefis bir sunum elde edersiniz. Afiyet olsun!
Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri
11 Eylül 2024

Üzüm Yaprak Sarması


Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura yaprak ile yapacaksanız, salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Kimi zaman yapılan sarmanın aşırı tuzlu olduğu, yemek servis edildikten sonra anlaşılır. Oysa 'tuzunu iyi ayarlamıştım' diye düşünürsünüz. Sadece iç malzemesine katılan tuza göre yemeğin tuzu ayarlanır. Buna bir de salamura yaprakların tuzu eklenince, yemek yenilemeyecek derecede tuzlu olabilir.

Üzüm Yaprak Sarması Malzemeleri

  • Yarım kilo salamura ya da taze yaprak

İç Malzemesi


  • 4 adet soğan
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 paket dolmalık fıstık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı yenibahar
  • Tuz
  • Kaynamış su
  • Limon

Üzüm Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Yaprakların tuzunu çıkarmak için ılık suda 3-4 saat bekletip, bol su ile yıkayalım ve avucumuzun içinde fazla zedelemeden sıkalım. Eğer taze yaprak kullanıyorsak, yaprakları kaynar suya batırıp sararana kadar suda bekletip daha sonra bir kaba alalım ve soğuduktan sonra suyunu elimizle sıkalım.

İç Malzemesi Nasıl Hazırlanır?

Soğanları ince ince doğrayalım. Pirinçleri güzelce yıkayıp suyunu süzelim. Tencereye sıvı yağ, dolmalık fıstıkları ve soğanları ekleyip, fıstıkların rengi hafif pembeleşinceye kadar kavuralım. İçine pirinci de ilave edelim ve 2-3 dakika kadar daha karıştırarak kavuralım. Sonra tarçını ve yenibaharı da ekleyip karıştıralım. Daha sonra 1 su bardağı önceden kaynattığımız suyu ve tuzu ilave edelim ve kısık ateşte pirinçler biraz diri kalacak şekilde pişirelim. Hazırladığımız harç biraz ılıyınca, naneyi ve kuş üzümünü de ilave edip karıştıralım.

Yaprakların saplarını tek tek koparalım. (Koparılan yaprak saplarının bir kısmını atmayalım, pişirirken dolmaların üzerine koyacağız). Yaprakları açalım ve içine 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan koyup sigara böreği sarar gibi her bir yaprağı tek tek saralım. (Çok sıkı veya gevşek sarmayalım). Tencereye sardığımız sarmaları dizmeden önce dibine biraz yaprak dizelim. Üzerine sardığımız sarmaları dizelim. Dolmaların üzerine ekşi olması için önceden kopardığımız yaprak saplarını ve limon dilimlerini yerleştirelim. Sarmaların üzerine bir tabak kapatalım ve 2 su bardağı kaynamış su ilave edelim. Su kaynamaya başlayınca ateşi kısalım ve kısık ateşte sarmalar suyunu çekene kadar pişirelim.

Piştikten sonra tencerenin kapağını açalım. Sarmalar ılındıktan sonra servis tabağına alıp üzerine zeytinyağı gezdirelim.

Son olarak sarmaları limon dilimleri ile süsleyerek servis yapalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Mucide 12 Temmuz 2024 Cuma

Salamura yaprakların tuzunu çıkarmak için ne kadar su kullanmam gerekiyor ve suda ne kadar bekletmem daha etkili olur? Bazen yapraklar hala tuzlu kalabiliyor, bunu nasıl önleyebilirim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Mucide, salamura yaprakların tuzunu çıkarmak için öncelikle yaprakları bol suyla iyice yıkamanı tavsiye ederim. Ardından yaprakları büyük bir kaba alıp üzerini örtecek kadar su ekleyerek 1-2 saat bekletmelisin. Bu süre sonunda suyu döküp tekrar yenilemek ve bu işlemi gerekirse 2-3 kez tekrarlamak tuzun büyük ölçüde çıkmasına yardımcı olur. Ayrıca, yaprakları kaynar suya batırıp 5-10 dakika bekletmek de tuzun azalması konusunda etkili olabilir. Bu yöntemlerle yapraklarının daha az tuzlu olmasını sağlayabilirsin.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni