Saray Sarması Saray Sarması, adından da anlaşılacağı gibi saraylara layık bir tatlı tarifidir. Oldukça lezzetli ve hafif olan sütlü tatlılardan biridir. Sütlü tatlılar arasında en hafif olanıdır. Günlerde, beş çaylarında kurtarıcımızdır. Yapımı oldukça kolay bir tatlıdır, fakat bir gece buzdolabında beklemesi gerekir. Bir gece bekletme imkânınız yoksa en az dört-beş saat bekletilmelidir. Öğlen gelecek bir misafir için sabah altı-yedi gibi yapıp dolaba koyarsanız, öğlen misafirinize ikram edebilirsiniz. Uzun süre buzdolabında bekletilme amacı, rahatlıkla sarılabilmesidir. El becerisi isteyen bir tatlıdır. Yapımından ziyade sarılması daha zor gelir, el alışkanlığı olmayan kişiler için. Saray Sarması kakaolu, sade, muzlu, çilekli olarak yapılabilir. Meyvelerle ya da çikolata sosları ile süsleyebilirsiniz. İsteğe göre ceviz, fındık ya da Antep fıstığı ile de süsleyebilirsiniz. Hepsinde de tarif ortaktır. Tek fark, içerisine sararken meyve ilave etmektir. Sarmadan önce bir iki dilim meyve konulur ve o şekilde sarılır. Tatlımızın kalorisi diğer şerbetli tatlılara göre çok daha düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlar da korkmadan bir dilim tüketebilirler. Bayramlarda genellikle ağır kadayıflar, baklavalar yapmak ya da almak yerine Saray Sarması yaparak hem farklılık yaratmış olur hem de yemekler sonrası daha hafif bir tatlı yemiş olursunuz. Aynı zamanda ekonomik bir tatlıdır. Çok fazla masraf etmenize gerek kalmadan rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Şimdi bu güzel tatlımızın tarifine bakalım. Saray Sarması Yapımı İçin Gerekli Malzemeler
Saray Sarması Nasıl Yapılır? Saray Sarması tatlısının yapımı için bir litre süt tencereye alınır. Üzerine bir su bardağı un, bir su bardağı şeker ilave edilir ve iyice çırpılır. Ardından ocağa alınarak altı açılır. Sürekli olarak karıştırılarak kaynatılır. Karıştırmadığınızda hemen dibi tutar. Bu nedenle sürekli karıştırılmalıdır. Kaynamaya başlayınca ocağın altı kapatılır ve bir yemek kaşığı margarin ve bir paket vanilya tencereye eklenip iyice karıştırılır. Ardından mikser ile üç-beş dakika çırpılır. Bir kenara alınır ve büyük boy bir fırın tepsisine bir su bardağı Hindistan cevizi serpiştirilir. Bunun nedeni, sararken tepsiye yapışmasını önlemektir. Hindistan cevizi serpilince yavaş yavaş tenceredeki tatlı tepsiye dökülür ve her tarafına eşit yayılmasına dikkat edilir. Tatlı tepsi ile kenara alınır ve krem şantisi hazırlanır. Krem şantiyi ister sade ister kakaolu ister meyveli kullanabilirsiniz. Krem şanti bir çay bardağı süt ile hazırlanır ve tatlı soğuyunca üzerine sürülür. Bir çay bardağı kırılmış dövülmüş ceviz üzerine serpilir. Ardından bir gece dolapta bekletilir. Servis edilirken ilk olarak ortadan ikiye kesilir ve sonra her bir parça iki parmak kalınlığında dilimlenir ve yavaşça dağılmamasına özen göstererek sarılır. İsteyenler bu aşamada her sarma dilimi üzerine istediği meyveden ince bir dilim koyarak o şekilde de sarabilir. Afiyet olsun. |