Tel Kadayif Sarması, enfes tatlılardan biri olup, kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tat sunar. Tel kadayıf sarmasının yapımında dikkat edilecek en önemli husus, kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmayı birden fazla çeşit kuru yemiş ile yapmak mümkündür. Özellikle Antep fıstığı, vazgeçilmez bir seçenektir. Tel kadayıf gerekli aşamalardan geçirilip piştikten sonra üzerine kaymak eklenince oldukça lezzetli bir tatlı haline gelmektedir. Tel Kadayif Sarması İçin Gerekli Malzemeler
Şerbeti İçin
Üzeri İçin
Tel Kadayif Sarması Nasıl Yapılır? Öncelikle toz şeker ve su, derin bir tencere içinde kaynatılır. Kaynamaya yakın, içerisine limon suyu eklenerek kısık ateşte kaynatmaya devam edilir. İşlem bittikten sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Tel kadayıflar belirli miktarda istenilen ölçüye göre alınır. Uzun bir şekilde serilerek içerisine bol miktarda ceviz konulur ve sıkı bir şekilde, yanları da kapatılarak sarılır. Burada önemli husus, cevizlerin aşırı küçük kıyılmamış olmasıdır. İri halde öğütülen cevizler, tel kadayıfın içerisinde adeta yaş meyve parçacıkları gibi dağılmalıdır. Sarılan kadayıflar, fırın tepsisine düzenli bir şekilde dizilir. Ardından tereyağı eritilerek içerisine sıvı yağ da eklenerek hazırlanan bu karışım, tel kadayıfların üzerine dökülür. Her yerini kapsayacak şekilde yağlanma işlemi yapılır. 180 derecelik önceden ısıtılmış fırına atılarak kızartılır. Sürekli kontrol edilerek, fırın tepsisi belirli aralıklarla çevrilerek daha iyi kızarma işlemi sağlanır. Sonuç olarak, kızaran kadayıflar fırından alındığı an sıcakken üzerine soğutulan şerbet dökülür. Bir müddet sonra, tamamen soğuyan ve şerbetini çeken kadayıfların üzerine bir parça kaymak koyulup Antep fıstığı serpilerek servis edilir. Böylece, sunumdaki iştah kabartıcı yönüyle lezzetli bir tatlı elde etmiş olursunuz. Afiyet olsun. |