Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma

Sarma, Türk mutfağının en sevilen yemeklerinden biridir. Lahana sarması ve yaprak sarması, özellikle kıymalı olarak yapıldığında, damaklarda unutulmaz bir tat bırakır. Yapımı biraz uğraştırıcı ve zaman isteyen bir yemek olmasına rağmen, harcanan zamana kesinlikle değen bir lezzettir. Sarma piştikten sonra bir iki tane yediğinizde, tüm yorgunluğunuza değdiğini fark edeceksiniz. Günümüzde pratik mutfak araçlarının ortaya çıkmasıyla, sarma yapmak çok daha kolay bir hale gelmiştir. Yaprak sarma makineleri, piyasada bulunan ve on ile yirmi lira arasında fiyatlara sahip olan mutfak için gerekli ve pratik ürünlerdendir. Sert plastik maddeden yapılan bu araç ile el ile sarmaya göre iki kat daha hızlı ve pratik bir şekilde sarma yapılabilir. Şimdi, kıymalı iç harç ile iki farklı sarma yapımı için tarife bakalım.

Kıymalı Kolay Sarma Yapımı İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo kıyma
  • İki su bardağı pirinç
  • İki su bardağı bulgur
  • Üç adet kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Üç yemek kaşığı salça
  • Üç çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Damak tadına göre tuz
  • Bir tatlı kaşığı nane
  • Yarım kilo üzüm yaprağı
  • Bir küçük lahana

Kıymalı Kolay Sarma Nasıl Yapılır?

Kıymalı sarmalarımızın yapımı için ilk olarak iç harcı hazırlamamız gerekiyor. İç harcı için üç adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır. Üzerine iki çay bardağı sıvı yağ eklenir, ocağın altı açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine iki yemek kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulurken pirinç ve bulgur yıkanarak tavaya ilave edilir. İki diş sarımsak ezilerek eklenir. Ardından baharatları ve tuzu eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme karışınca iki su bardağı kadar su konulur ve beş dakika kadar daha iç harç pişirilir ve ocağın altı kapatılır. Tavanın da kapağı kapatılarak bir kenara alınır.

Üzüm yaprağı taze kullanılacak ise kaynar su içerisinde on dakika bekletilir ve kullanıma hazırdır. Salamura kullanılacaksa yarım saat kadar bekletilmelidir ki tuzu çıksın. Üzüm yaprağı hazırlanırken sıra lahanaya gelir. Lahana ilk olarak birkaç parçaya bölünür, ardından katmanları tek tek ayrılır ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından sarma boyutuna göre kesilir.

Lahana ve yapraklar hazır olunca iç harç ile doldurma zamanıdır. Lahana ayrı tencereye, üzüm yaprağı ayrı tencereye sarılmalıdır. Sarmaya başlarken sarma makinası içerisine yaprak yerleştirilir ve içerisine bir tatlı kaşığı kadar iç harç konulur. Makinanın ileri doğru iten mekanizması ile itilerek sarma işlemi gerçekleştirilir. Tüm yapraklar tencerelere sarılır.

Ardından bir çay bardağı sıvı yağ, bir tatlı kaşığı salça ve bir su bardağı su derin bir kapta çırpılır ve her iki tencereye eşit olarak eklenir. Üzerine kaynar su eklenir, sarmaların hizasına kadar ve ocağa alınır her iki tencere de. Kısık ateşte pişene kadar kaynatılır. Yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemi sürer. Ara sıra kontrol ederek pişirilmelidir. Pişince sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri