Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay yaprak sarma, sarma çok sevilerek tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Lahana sarması, yaprak sarması çok sevilerek tüketilen sarma çeşitlerindendir. Kıymalı olarak da yapılırsa bir başka lezzetli olur. Hemen herkes sarma yemeklerini çok severek tüketir. Yapımı biraz uğraştırıcı ve zaman isteyen yemeklerdendir. Ama kesinlikle harcanılan zamana değecek yemek çeşitlerindendir. Sarma piştikten sonra ağzınıza iki tane atınca tüm yorgunluğunuza değdiğini fark edeceksiniz. Fakat günümüzde artık bazı pratik araçların ortaya çıkması ile sarma sarma çok daha kolay bir hal alır. Yaprak sarma makinaları piyasada bulunan on ile yirmi lira arasında fiyatlara sahip olan mutfak için gerekli ve pratik bir üründür. Sert plastik maddeden yapılan bu araç ile el ile sarmaya göre iki kat daha hızlı ve pratik bir şekilde sarma yapılabilir. Sarma yapımı için kıymalı iç harç hazırlanır ve ister lahana ister üzüm yaprağı sarılabilir. Tabi bunlar ayrı tencerelerde pişirilmelidir aksi halde tatlar birbirine karışır. Bir kıymalı harç ile iki farklı sarma yapımı için tarife bakalım.

Kıymalı kolay sarma yapımı için gerekli malzemeler
  • Yarım kilo kıyma
  • İki su bardağı pirinç
  • İki su bardağı bulgur
  • Üç adet kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Üç yemek kaşığı salça
  • Üç çay bardağı sıvı yağ
  • Bir tatlı kaşığı karabiber
  • Bir tatlı kaşığı pul biber
  • Damak tadına göre tuz
  • Bir tatlı kaşığı nane
  • Yarım kilo üzüm yaprağı
  • Bir küçük lahana
Kıymalı kolay sarma nasıl yapılır?

Kıymalı sarmalarımızın yapımı için ilk olarak iç harcı hazırlamamız gerekiyor. İç harcı için üç adet kuru soğan çok küçük bir şekilde doğranır ve bir tavaya alınır üzerine iki çay bardağı sıvı yağ eklenir, ocağın altı açılır ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. İçerisine iki yemek kaşığı salça eklenir. Salça da kavrulunca kıyma ilave edilir ve kıyma kavrulurken pirinç ve bulgur yıkanarak tavaya ilave edilir. İki diş sarımsak ezilerek eklenir ardından baharatları ve tuzu eklenir ve iyice karıştırılır. Tüm malzeme karışınca iki su bardağı kadar su konulur ve beş dakika kadar daha iç harç pişirilir ve ocağın altı kapatılır ve tavanın da kapağı kapatılarak bir kenara alınır. Üzüm yaprağı taze kullanılacak ise kaynar su içerisinde on dakika bekletilir ve kullanıma hazırdır. Salamura kullanılacaksa yarım saat kadar bekletilmelidir ki tuzu çıksın. Üzüm yaprağı hazırlanınca sıra lahana da. Lahana ilk olarak birkaç parçaya bölünür ardından katmanları tek tek ayrılır ve kaynar suda yumuşayıncaya kadar haşlanır. Ardından sarma boyutuna göre kesilir. Lahana ve yapraklar hazır olunca iç harç ile doldurma zamanı. Lahana ayrı tencereye üzüm yaprağı ayrı tencereye sarılmalıdır. Sarmaya başlarken sarma makinası içerisine yaprak yerleştirilir ve içerisine bir tatlı kaşığı kadar iç harç konulur. Makinanın ileri doğru iten mekanizması ile itilerek sarma işlemi gerçekleşir. Tüm yapraklar tencerelere sarılır. Ardından bir çay bardağı sıvı yağ bir tatlı kaşığı salça bir su bardağı su derin bir kap da çırpılır ve her iki tencereye eşit olarak eklenir. Üzerine kaynar su eklenir sarmaların hizasına kadar ve ocağa alınır her iki tencere de. Kısık ateş de pişene kadar kaynatılır. Yaklaşık bir saat kadar pişirme işlemi sürer. Ara sıra kontrol ederek pişirmelisiniz. Pişince sıcak olarak servis edilir.

Afiyet olsun.

Kolay Yaprak Sarma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme Önerileri

İlginizi Çekebilir

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Krepli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri