Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
19 Haziran 2024

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprakların Hazırlanması

Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine bir su bardağı kaya tuzu ekleriz. Aradan üç saat geçtikten sonra yaprakları 5 litrelik kavanozlara koyarız. Ağzını sıkıca kapatarak, serin ve karanlık bir yerde muhafaza ederiz. Eğer salamura yapma imkanımız yoksa marketlerden hazır salamura yaprak alabiliriz.

Salamura Yaprak Sarması İçin Gerekli Malzemeler
  • Salamura yaprak
  • Yarım kilo bulgur
  • Yarım kilo pirinç
  • 3 adet büyük soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 adet limon

Salamura Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?

Salamura yaprak sarmasının yapraklarını önce ılık suya koyarak, fazla tuzundan arınmasını sağlarız. Daha sonra tencereye koyduğumuz su kaynayınca yaprakları içine koyup, beş dakika haşlarız. Haşlanan yaprakları süzgeç yardımıyla suyundan arınsın diye bir kenarda bekletiriz.

Salamura yaprak sarmasının içini hazırlamaya başlamadan önce soğanları soyarak, küp küp doğrarız. Tencereyi ateşe koyarak, içine doğranmış soğanları ekleriz.

Karıştırarak kavurduğumuz soğanlar pembeleşince içine domates salçasını, biber salçasını, toz biberi, pul biberi ve karabiberi ekleyerek kavurma işlemine devam ederiz. Kavrulan malzemelerimize yıkadığımız pirinç ve bulguru ekleriz. İki dakika daha kavrulduktan sonra üzerini geçmeyecek kadar su ilave edip, kısa bir süre pişmeye bırakırız. Suyunu çektikten sonra ocaktan alıp kısa bir süre dinlenmesi için bir kenarda bekletiriz.

Hazırladığımız salamura yaprak ve iç harcı alarak sarma işlemine başlarız. Yaprakların damarları iç tarafa gelecek şekilde iç harcı yaprakların ortasına koyup, yanlardan kapatarak sıkıca sararız. Tencereye dizdiğimiz sarmaların üzerine limon dilimleri koyarız ve üzerine çıkacak kadar su ekleyip, kısık ateşte pişmeye bırakırız. Pişen sarmaları sıcak veya soğuk servis edebiliriz.

Ekstra Bilgiler
  • Sarmaların daha lezzetli olması için pişirme suyuna bir miktar zeytinyağı ekleyebilirsiniz.
  • Sarmaların dağılmaması için tencereye dizdiğiniz sarmaların üzerine bir tabak koyabilirsiniz.
  • Sarmaları pişirirken tencerenin kapağını kapalı tutmak, buharın sarmaların üzerine inmesini sağlayarak daha yumuşak olmalarını sağlar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tavuk Tarifi ve Malzemeleri

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri