sarma.gen.tr
sarma

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Dolma Sarma

Dolma Sarma, mükemmel ötesi bir lezzet olan bu sarma ile sizlerde harika bir lezzetle tanışabilirsiniz. Türk mutfağının vazgeçilmez tariflerinden birisi olan bu dolma sarma tarifini sizlerde tarifimize göre hazırlayıp sevdiklerinize sunabilirsiniz. İster ana yemek olarak ister ara sıcak olarak veya özel günleriniz için hazırlayarak sevdiklerinizi de bu lezzete dahil edebilirsiniz.

Dolma Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 kg taze yaprak veya salamura yaprak
  • 300 gr orta yağlı dana kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet iri boy domates
  • 2 çorba kaşığı domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • 2 su bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kadar kimyon
  • Yarım demet ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım demet ince kıyılmış dereotu
  • 1 adet tavuk bulyon

Dolma Sarma Hazırlanışı

Dolma sarma hazırlığımıza ilk olarak şayet asma yaprağımız taze ise yaprakları haşlayarak başlayalım. Yaprakları haşlamak için uygun bir tencereye sıcak su doldurarak suyun kaynaması için ocağa koyalım. Ardından kaynamakta olan suyun içine demetler şekline getirilmiş yaprakları kısım kısım ilave edip arkalı önlü çevirerek 4-5 dakika kadar haşlayarak bir süzgecin içine çıkartarak suyun süzülmesini sağlayalım. Tüm yaprakları da ayı şekilde haşladıktan sonra iç harcımızın hazırlığına başlayabiliriz. Dolma sarma iç harcımız için ilk olarak 2 adet kuru soğanımızın öncelikle kabuklarını soyduktan sonra ince ince kıyarak bir kabın içine alarak bir kenarda beklemeye bırakalım. Soğanların ardından 2 adet domatesi iyice yıkayarak kabuklarını soyup tıpkı kuru sonlarda olduğu gibi ufak ufak doğradıktan sonra yarım demet maydanozu bol su altında güzelce yıkadıktan sonra kesme tahtamızda incecik kıyalım. Dolma harcımızın sebzelerini olması gereken şekilde doğrayarak hazır hale getirmeniz daha sonra ki aşamalarda dolmamızın daha lezzetli olması için oldukça önemlidir.

Dolma Sarma

Sebzelerin ardından karıştırma kabımıza ilk olarak 300 gr dana kıymamızı ekledikten sonra üzerine sırasıyla kıyılmış kuru soğan, minik küpler şeklinde doğranmış domatesleri, önceden yıkanarak süzdürülmüş 2 su bardağı pirinçleri ilave edelim. Dolmalık harcın üzerine 2 çorba kaşığı dolusu domates salçası, 1 çorba kaşığı kadar biber salçası, 1 çay bardağı sıvıyağ, 2 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı ilave edelim. Ardından iç harcın üzerine 1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı pul biberin ardından, 1 tatlı kaşığı kadar kimyon ve yeteri kadar tuz ilave edip iç harcımızın lezzetini artıralım. Ardından Yarım çay bardağı ılık suyun içinde çözdürerek ezdikten sonra harcımızın içine ilave edip son olarak da kıyılmış yarım şar demet maydanoz ve dereotunu ilave ederek harcımızı iyice karıştırarak harmanlayıp hazır hale getirelim.

Dolma harcımızda hazır hale geldiğine göre artık sarma işlemine başlayabiliriz. Önceden haşlayarak süzülmeye bıraktığımız yaprakları düz bir tezgah üzerine tek tek sererek içine hazırladığımız iç harçtan bir kaşık yardımıyla koyup elimizle düzgünce yerleştirerek kenar kısımlarından içe doğru katlayarak bildiğimiz yaprak sarması şeklinde sararak uygun bir tencereye döşemeden hemen önce tencerenin tabanını yapraklardan kopardığımız saplarıyla düzgün bir şekilde kaplayalım. Ardından tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar sarma işlemine devam ederek tenceremizi düzgün bir şekilde sıralayarak dolduralım. Sarma işleminin sonunda artık dolma sarmamız pişmeye hazır hale gelmiştir. Dolmaların bir kenarından tencereye sıcak su ilave ederek suyun dolmaların üzerine hafifçe çıkmasını sağladıktan sonra tencerenin kapağını kapatarak dolmamız kaynayıncaya kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yapraklar pişirerek sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun...

Yayınlanma Tarihi : 30.1.2016 17:12:48

Dolma Sarma Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Dolma Sarma"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Peynirli Sarma Börek

Peynirli Sarma Böreği, Türk mutfağında yemek kültürünün ne kadar eski çağlara dayandığını şüphesiz ki herkes tarafından bilinir. Bizim mutfağımızın yemekleri tüm dünya mutfaklar tarafında kıskanılacak kadar güzel ve özeldir. Tüm d...

Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerl...

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde bir...

Tel Kadayıf Sarması

Tel Kadayıf Sarması, enfes tatlılardan olan kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tattır. Tel kadayıf sarmasının yapılmasında dikkat edilecek husus kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmalı birço...

Mantarlı Tavuk Sarma

 Mantarlı Tavuk Sarma; Özel günlerde özel, sunumu güzel ve kolay bir yemek tarifi için hazır mısınız? Akşam için güzel bir ziyafet çekmek için gelin tarife beraber bakalım;Mantarlı Tavuk Sarma İçin Gerekli  Malzemeler; 2 bütün hal...

Yufkadan Sarma Börek

Yufkadan sarma börek, Hazır yufkadan hazırlanan bu börek kahvaltılarda iştah kabartan ve bir çok kişinin damak zevkine hitap eden bir börek çeşididir. Yufkadan sarma börek misafirlerinize çay eşliğinde sunum yapabileceğiniz ve tam...

Sarma Tavuk

Sarma Tavuk, tavuk sevenler için lezzetli bir yemektir.  Lezzeti kadar yapımı da çok kolay. Kalori değeri oldukça düşük besin değeri yüksek bir beyaz et yemeğidir. Diyetisyenlerin listesinde birinci sıra da yer almaktadır. Kırmızı...

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerk...

Sarma İçi Tarifi

Sarma içi tarifi, sarma içi aslında yörelere ve tariflere gire farklılıklar göstermektedir. Yapılan sarma zeytinyağlı ise farklı, lahana sarması için ise farklı, kurutmalıklar için ise farklı bir iç hazırlanır. Hepsinin ortak bir...

Fırında Pazı Sarması

Fırında pazı sarması evde sarma yapmak isteyen ancak bunun için daha değişik lezzetleri de kullanmak isteyenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fırında yapılmış olması bu pazı sarmalarını daha lezzetli ve değ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarma, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017