Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yalancı Yaprak Sarması, Türk mutfağının sevilen bir lezzetidir. Zeytinyağı ile hazırlanan bu sağlıklı ve lezzetli tarif, hem ana yemek öncesi ara soğuk olarak hem de arkadaş toplantılarında garnitür olarak sunulabilir. Detaylı tarif ile yapımı oldukça keyiflidir.
Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri
24 Ağustos 2024

Yalancı Yaprak Sarması


Yalancı Yaprak Sarması, diğer adıyla zeytinyağlı yaprak sarması, Türk mutfağının geleneksel yemekleri arasındadır ve büyük küçük demeden herkes tarafından sevilerek tüketilmektedir. Yalancı yaprak sarması, arkadaş toplantılarında garnitür olarak, ana yemek öncesi ara soğuk olarak hazırlanabilir. Bu makalede, yalancı yaprak sarmasının tarifine detaylı bir şekilde göz atacağız.

Yalancı Yaprak Sarması İçin Gerekli Malzemeler


  • Yarım kilo taze veya salamura asma yaprağı
  • 4-5 baş kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı kuş üzümü
  • 2 çorba kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 adet limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım bağ ince kıyılmış dereotu
  • Yeteri kadar tuz

Yalancı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır?


Yalancı yaprak sarması hazırlığına ilk olarak, eğer yaprağımız taze ise sıcak suyun içinde haşlayarak başlayalım. Ancak salamura yaprak kullanacaksak, birkaç saat önceden sıcak suyun içine alarak beklemeye bırakalım. Ardından yapraklarımız hazır hale geldikten sonra yaprakların saplarını tek tek temizleyerek, yaprakları üst üste düzgün bir şekilde yerleştirip sarmaya hazır hale getirelim. Şimdi iç harcımızı hazırlamaya başlayabiliriz.

İç harcımız için önce kuru soğanların ve sarımsakların kabuklarını soyduktan sonra ince ince yemeklik doğrayalım. Uygun bir tavaya zeytinyağını ilave edip ocağa alarak yağın ısınmasını sağladıktan sonra üzerine kıyılmış soğan ve sarımsakları ekleyerek pembeleşinceye kadar kavuralım. Üzerine dolmalık fıstıkları da ekleyerek birkaç dakika kadar kavurduktan sonra, önceden yıkanarak süzülmüş pirinci soğanların üzerine ekleyerek 3-4 dakika kadar karıştırarak kavurmaya devam edelim. Ardından sırasıyla pirinçlerin üzerine önceden ıslatılarak kabarmış kuş üzümü, tüm baharatlar, kıyılmış maydanoz, dereotu, limon suyu ve yeteri kadar tuz ilave edip karıştırdıktan sonra yarım su bardağı kaynar su ekleyerek kısık ateşte pirinçler suyu çekinceye kadar pişirerek iç harcımızı ocaktan alalım ve demlenmesi ve soğuması için bekletelim.

Artık yalancı yaprak sarmamızı sarmaya başlayabiliriz. Yaprakları saracağımız tencerenin tabanına önceden temizlenen yaprak saplarını döşedikten sonra yaprakları tek tek düz bir zeminin üzerine veya avuç içimize açarak yerleştirelim ve bir tatlı kaşığı kadar iç harçtan yaprağın geniş kısmına koyarak düzgün bir şekilde yaydıktan sonra ince olacak şekilde sigara böreği sarar gibi sararak tencereye yerleştirelim. Tüm yapraklar ve iç harç bitene kadar aynı şekilde yaprakları sararak tencereyi dolduralım. Daha sonra tencerenin üzerine 1 kahve fincanı kadar zeytinyağını gezdirerek dökelim. Ardından 1 adet limonu dilimler şeklinde kestikten sonra sarmaların üzerine yerleştirip üzerine 1,5 su bardağı kadar sıcak su ilave edelim. Yalancı yaprak sarmamızı ocağa koyarken sarmaların dağılmaması için üzerine düz bir yemek tabağı yerleştirip tencerenin kapağını kapatalım. Sarmalar önce harlı ateşte kaynadıktan sonra ise kısık ateşte yarım saat kadar pişinceye kadar pişirerek ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım. Arzuya göre limon dilimleri ile maydanoz yaprakları serpiştirerek servise sunalım.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Hammade 04 Ağustos 2024 Pazar

Yalancı yaprak sarması yaparken asma yaprağını haşlarken ne kadar süre bekletmemiz gerekiyor? Salamura yaprak kullanırsak farklı bir işlem mi yapmamız gerekiyor?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Yalancı Yaprak Sarması İçin Asma Yaprağının Hazırlanması
Yalancı yaprak sarması yaparken asma yaprağını haşlamak için genellikle 2-3 dakika yeterlidir. Yaprakların renginin canlı yeşil olması ve yumuşaması için bu süre ideal bir zaman dilimidir. Yaprakları haşladıktan sonra hemen soğuk suya alarak pişme sürecini durdurmayı unutmayın.

Salamura Yaprak Kullanımı
Eğer salamura yaprak kullanıyorsanız, öncelikle salamura tuzunun bir kısmını azaltmak için yaprakları birkaç dakika soğuk suya bırakmalısınız. Bu işlem, yaprakların tuzlu tadını dengelemek için önemlidir. Daha sonra doğrudan sarma işleminize geçebilirsiniz. Salamura yapraklar genellikle haşlama gerektirmediği için bu aşamayı atlayabilirsiniz.

Çok Okunanlar
Haber Bülteni
Popüler İçerik
Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Dolma Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri
Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri
Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri
Yalancı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri
Patatesli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri