Sarma Pişirme Önerileri
07 Temmuz 2024

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme

Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sarma, yapımı zahmetli olmasına rağmen, pişirilmesi de bir o kadar dikkat gerektiren bir yemektir. Sarma dendiğinde akla ilk olarak yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Bu sarmalar etli ve zeytinyağlı olarak yapılabilir. İç malzeme hazırlandıktan sonra, eğer yaprak sarması yapılıyorsa, biber dolmasıyla birlikte de pişirilebilir. Fakat lahana sarması diğer tür dolmalarla karıştırılmamalıdır çünkü lahananın kokusunun tüm tencereye sinmesi istenmez. Sarma iç malzemesi tercihe göre önceden pişirilerek sarılabileceği gibi çiğden de sarılabilir. Genellikle yaprak, sarılmadan önce kaynar sudan geçirilerek ya da 5-10 dakika bekletilerek tuzunun gitmesi ve yaprağın yumuşaması sağlanır. Lahana ise önceden kaynar suya atılıp 5 dakika pişirilerek soğuk suya tutulup sarma kıvamına getirilir.


  • Sarma pişirirken tencere seçimi önemli konulardandır. Sarılmış, pişirilmeye hazır olan sarma miktarı, tencere hacminden az olmamalıdır. Salaş bir şekilde sarma pişirilemez. Bu şekilde iç malzeme dağılacaktır. Sarma tenceresi normal çelik, teflon, seramik olabileceği gibi düdüklü tencerede hızlı pişirmek isteyenler için de kullanılabilir.
  • Tencerenin altına kullanılmayan yapraklar veya kalın olan lahanalar dizilirse, üst kısım pişene kadar alt kısım sarmalar yanmamış olur. Tencerenin tabanına düz metal bir tabak veya düz metal süzgeç konulursa aynı işlevi görecektir.
  • Sarma malzemesi hazırlandıktan sonra içine kaynamış bir bardak su eklenmesi, pirinç veya bulgurun pişmesini kolaylaştıracaktır.
  • Sarmalar dizilirken tabana paralel dizilebileceği gibi, dıştan içe doğru dik olarak da dizilebilir. Eğer ortası boş kalırsa, metal bir bardak veya soyulmuş bir soğan konulursa ocağın ısısı direkt olarak sarmaya geçmemiş olur ve sarma iyi pişer.
  • Sarma dizildikten sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Üç parmak civarı geçmesinde fayda vardır.
  • Sarma pişirilirken düşük ısıda yavaş yavaş pişirilmesi uygundur çünkü iç malzeme diri kalmaz.
  • Tencere kapağı hafif açık olursa, içindeki su kaynarken taşmamış olur.
  • Yaprak sarması ortalama (normal tencerede) 1 saatte, lahana sarması ise 50 dakikada pişebilir.

Ekstra Bilgiler

Sarma yapımında kullanılan yaprakların kalitesi, sarma lezzetini doğrudan etkiler. Taze ve ince yapraklar tercih edilmelidir. Ayrıca sarma iç malzemesi hazırlanırken soğan, sarımsak, domates ve çeşitli baharatlar kullanılarak iç harcın lezzeti artırılabilir. Zeytinyağlı sarmalarda bolca taze nane, maydanoz ve dereotu kullanılması tavsiye edilir. Sarmalar piştikten sonra, limon dilimleri ile servis edilerek lezzet katılabilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

İç Pilavlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

İç Pilavlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri