Sarma Pişirme Önerileri
15 Mayıs 2024

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o kadar dikkat ister. Sarma denildiğinde akla yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Etli ve zeytinyağlı yapılabilir. İç malzeme hazırlandıktan sonra eğer yaprak sarması ise biber dolmasıyla birlikte de pişirilebilir. Fakat lahana sarması diğer tür dolmayla karıştırılmaz çünkü, lahananın kokusunun tüm tencereye sinmesi istenmez. Sarma iç malzemesi tercihe göre önceden pişirilerek sarılabileceği gibi çiğden de sarılabilir. Genellikle yaprak sarılmadan önce kaynar sudan geçirilerek ya da 5-10 dakika bekletilerek tuzunun gitmesi ve yaprağın yumuşaması sağlanmış olacaktır. Lahana ise önceden kaynar suya atılıp 5 dakika pişirilerek soğuk suya tutularak sarma kıvamına getirilir.

  • Sarma pişirirken tencere seçimi önemli konulardandır. Sarılmış, pişirilmeye hazır olan sarma miktarı, tencere hacminden az olmamalıdır. Salaş bir şekilde sarma pişirilemez. Bu şekilde İç malzeme dağılacaktır. Sarma tenceresi normal çelik, teflon, seramik olabileceği gibi düdüklü tencerede hızlı pişirmek isteyenler için kullanılabilir.
  • Tencerenin altına kullanmadığınız yapraklar veya kalın olan lahanalar dizilirse üst kısım pişene kadar, alt kısım sarmalar yanmamış olur. Tencerenin tabanına düz metal bir tabak veya düz metal süzgeç de konulursa aynı işlevi görecektir.
  • Sarma malzemesi hazırlandıktan sonra içine kaynamış bir bardak su eklenmesi pirinç veya bulgurun pişmesini kolaylaştıracaktır.
  • Sarmalar dizilirken tabana paralel dizilebileceği gibi dıştan içe doğru dik olarak da dizilebilir. Eğer ortası boş kalırsa metal bir bardak veya soyulmuş bir soğan konulursa ocağın ısısı direk olarak sarmaya geçmemiş olur. Sarma iyi pişmiş olur.
  • Sarma dizildikten sonra üzerine kaynamış su ilave edilir. Üç parmak civarı geçmesinde fayda vardır.
  • Sarma pişirilirken düşük ısıda yavaş yavaş pişirilmesi uygundur çünkü iç malzeme diri kalmaz.
  • Tencere kapağı hafif açık olursa içindeki su kaynarken taşmamış olacaktır.
  • Yaprak sarması ortalama (Normal tencerede) 1 saatte, lahana ise 50 dakikada pişebilir.

Sarma Pişirme Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Muzlu Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri