Sarma Pişirme Anadolu’nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan sarma, yapımı zahmetli olmasına rağmen, pişirilmesi de bir o kadar dikkat gerektiren bir yemektir. Sarma dendiğinde akla ilk olarak yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Bu sarmalar etli ve zeytinyağlı olarak yapılabilir. İç malzeme hazırlandıktan sonra, eğer yaprak sarması yapılıyorsa, biber dolmasıyla birlikte de pişirilebilir. Fakat lahana sarması diğer tür dolmalarla karıştırılmamalıdır çünkü lahananın kokusunun tüm tencereye sinmesi istenmez. Sarma iç malzemesi tercihe göre önceden pişirilerek sarılabileceği gibi çiğden de sarılabilir. Genellikle yaprak, sarılmadan önce kaynar sudan geçirilerek ya da 5-10 dakika bekletilerek tuzunun gitmesi ve yaprağın yumuşaması sağlanır. Lahana ise önceden kaynar suya atılıp 5 dakika pişirilerek soğuk suya tutulup sarma kıvamına getirilir.
Ekstra Bilgiler Sarma yapımında kullanılan yaprakların kalitesi, sarma lezzetini doğrudan etkiler. Taze ve ince yapraklar tercih edilmelidir. Ayrıca sarma iç malzemesi hazırlanırken soğan, sarımsak, domates ve çeşitli baharatlar kullanılarak iç harcın lezzeti artırılabilir. Zeytinyağlı sarmalarda bolca taze nane, maydanoz ve dereotu kullanılması tavsiye edilir. Sarmalar piştikten sonra, limon dilimleri ile servis edilerek lezzet katılabilir. |