sarma.gen.tr
sarma

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Mercimekli Yaprak Sarma

Mercimekli yaprak sarma, diğer yaprak sarmalarına göre çok fazla bilinmeyen bir yemek çeşididir. En az diğer yaprak sarmaları kadar lezzetli olan bu yaprak sarması, çok yaygın olarak yapılmamaktadır. Çünkü insanlar daha çok sade yaprak sarmasını severler. Özellikle yapılan zeytinyağlı yaprak sarmaları insanlara, mercimekli yaprak sarmasından daha fazla hitap eder. Fakat mercimeği seve kişilerin kesinlikle mercimekli yaprak sarmasını tüketmeleri gerekir. Çünkü iç harcı içerisinde yeşil mercimek kullanılan bu yemek, oldukça lezzetli bir hal alır. Mercimekli yaprak sarması içerisinde kullanılan malzemeler çok çeşitlidir. Çok farklı çeşitlerde malzeme kullanılan bu yemeğin bir de yapılış şekli vardır. Yapılış aşamasında kişilerin el becerisi ile direk olarak alakalı olan bu yemeği herkes yapamaz. Yani mercimekli yaprak sarmasını ilk kez yapıyorsanız mutlaka yanınızda sarma yapmasını bilen bir kişinin olması gerekecektir. Çünkü sarılan yapraklar genellikle yanlış sarıldığı için yapılan bu yemek pişerken ya da piştikten sonra kişiye sorun olarak geri dönmektedir. Eğer sizlerde normal yaprak sarmasından farklı olarak mercimekli yaprak sarması yapmak istiyorsanız birazdan bahsedeceğimiz tüm malzemeleri eksiksiz olarak hazırlayın ve bu sarmanın yapılışına geçin. 

Malzemeler:
  • 300 gram kadar asma yaprağı,
  • Bir su bardağı haşlanmış yeşil mercimek,
  • Üç adet kuru soğan,
  • Bir çay bardağı zeytinyağı,
  • Bir su bardağı ince bulgur,
  • Bir tutam kuru nane, karabiber ve kırmızı pul biber,
  • Bir çay bardağı sıcak su,
  • Bir tatlı kaşığı nar ekşisi,
  • Bir yemek kaşığı biber salçası,
  • Bir yemek kaşığı domates salçası,
  • Yarım demet ince ince kıyılmış maydanoz,
  • Bir miktar tuz,
Sos malzemeleri
  • Bir yemek kaşığı zeytinyağı,
  • Bir yemek kaşığı biber salçası,
  • Bir bardak su,
  • Bir adet kuru soğan ve bir miktar tuz
Yapılışı:
Öncelikle tüm malzemeleri tezgah üzerinde hazır olarak bulunduralım.
Mercimekli Yaprak Sarma

Daha sonra temiz bir şekilde yıkadığımız soğanları ister rendeleyelim, ister ince ince bıçak yardımı ile doğrayalım. Soğanları daha çok bıçak ile kıymanız önerilir. Bu şekilde suyunu kaybetmemiş olacaktır. Bu sırada bir tencere içerisine malzemelerde bahsettiğimiz kadar zeytinyağı ekleyerek üzerine yemeklik şekilde doğranmış soğanları ilave edelim. Zeytinyağı içerisinde bir süre soğanları kavurun ve sonraki aşamaya geçin.

Zeytin yağı içerisinde kavrulan soğanların içerisine tüm biber salçasını ve domates salçasını ilave edelim ve bol bol karıştırarak kavurma işlemine devam edin. Kavrulma işlemi devam ederken bu malzemeler içerisinde bulgurun tümünü ve elimizde bulunan yeşil mercimeği ilave ederek bol bol karıştırarak pişirmeye devam edin. Kısa bir süre bu şekilde pişirilen malzemelerin üzerine bir bardak sıcak suyu ekleyerek bu malzemelerin eklediğimiz suyu çekmesini sağlayalım. 

Suyunu çeken malzemelerin üzerine nar ekşisini, pul biberi, kıyılmış maydanozu, tuzu ve son olarak kuru naneyi de ekleyerek tekrar karıştırın. Bu şekilde iç harç hazırdır. İç harcı, bir yaprağın içerisine bir tatlı kaşığı olacak şekilde ilave ederek ince ince sararak sarmaları yapalım. Tüm harç bitene kadar yaprak sarma işlemine devam edin.

Artık mercimekli yaprak sarma hazır. Şimdi bu yemeğin sosunu yapmak için bir adet kuru soğanı ince ince soyalım. Tava içerisine zeytinyağı ile birlikte kavuralım ve biber salçasını kavrulan soğanın içerisine ekleyelim. Bolca karıştırarak sıcak su ile tuzu atalım. Bu sosu tüm sarmaların üzerine gezdirin. Son olarak sarmaların üzerine gelecek kadar sıcak su ekleyerek bir tabak ile sarmaların üzerini kapatın. Bu şekilde yemeğinizi orta ateşte pişirmeye devam edin.

Yayınlanma Tarihi : 30.1.2016 17:12:10

Mercimekli Yaprak Sarma Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Mercimekli Yaprak Sarma"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Peynirli Sarma Börek

Peynirli Sarma Böreği, Türk mutfağında yemek kültürünün ne kadar eski çağlara dayandığını şüphesiz ki herkes tarafından bilinir. Bizim mutfağımızın yemekleri tüm dünya mutfaklar tarafında kıskanılacak kadar güzel ve özeldir. Tüm d...

Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerl...

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde bir...

Tel Kadayıf Sarması

Tel Kadayıf Sarması, enfes tatlılardan olan kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tattır. Tel kadayıf sarmasının yapılmasında dikkat edilecek husus kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmalı birço...

Mantarlı Tavuk Sarma

 Mantarlı Tavuk Sarma; Özel günlerde özel, sunumu güzel ve kolay bir yemek tarifi için hazır mısınız? Akşam için güzel bir ziyafet çekmek için gelin tarife beraber bakalım;Mantarlı Tavuk Sarma İçin Gerekli  Malzemeler; 2 bütün hal...

Yufkadan Sarma Börek

Yufkadan sarma börek, Hazır yufkadan hazırlanan bu börek kahvaltılarda iştah kabartan ve bir çok kişinin damak zevkine hitap eden bir börek çeşididir. Yufkadan sarma börek misafirlerinize çay eşliğinde sunum yapabileceğiniz ve tam...

Sarma Tavuk

Sarma Tavuk, tavuk sevenler için lezzetli bir yemektir.  Lezzeti kadar yapımı da çok kolay. Kalori değeri oldukça düşük besin değeri yüksek bir beyaz et yemeğidir. Diyetisyenlerin listesinde birinci sıra da yer almaktadır. Kırmızı...

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerk...

Sarma İçi Tarifi

Sarma içi tarifi, sarma içi aslında yörelere ve tariflere gire farklılıklar göstermektedir. Yapılan sarma zeytinyağlı ise farklı, lahana sarması için ise farklı, kurutmalıklar için ise farklı bir iç hazırlanır. Hepsinin ortak bir...

Fırında Pazı Sarması

Fırında pazı sarması evde sarma yapmak isteyen ancak bunun için daha değişik lezzetleri de kullanmak isteyenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fırında yapılmış olması bu pazı sarmalarını daha lezzetli ve değ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarma, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017