Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı sarma, Türk milleti olarak yemek yemeye ve damak zevkine çok düşkün bir milletizdir. Bu sebepten de oldukça Zengin yemek çeşitlerimiz bulunmaktadır. Kebaplar, Tatlılar, Kuru sebzeler, Et yemekleri, Bakliyat yemekler ve zeytinyağlılar gibi bir sürü yemek çeşidi vardır. Her ne kadar etli yemekleri sevsek de zeytinyağlı sarmaya hayır diyecek tek bir kişi çıkmayacaktır. Misafir mı geldi yoksa kabul gününüz mü var zeytinyağlı sarma masaların baş tacıdır. Zeytinyağlı sarma cacık veya salata ile servis edildiğinde başlı başına bir menü dür benim için sizlerde zeytin yalı sarmayı çok seviyor ve daha önce hiç yapmayı denememiş iseniz. Yazmış olduğum zeytinyağlı sarma tarifine uyarak enfes sarma yapabilirsiniz.

Zeytinyağlı Sarma tarifi için gerekli malzemeler
  • 500 gram taze yaprak, dileğinize göre pazı veya lahanada kullanabilirsiniz.
  • 2,5 su bardağı pirinç,
  • 2 adet kuru soğan,
  • 5-6 diş sarımsak,
  • 2 adet domates veya 1 su bardağı domates konservesi,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 tatlı kaşığı tuz, kullandığınız yapsak salamura ise tuzu daha az atabilirsiniz,
  • 1 tatlı kaşığı karabiber,
  • 1 tatlı kaşığı pul biber,
  • 1 tatlı kaşığı sumak,
  • 1 demet maydanoz,
  • 1,5 su bardağı saf zeytinyağı,
Zeytinyağlı Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle kullanacağımız taze yaprak veya pazıyı sıcak suya koyup solduruyoruz. Yok eğer salamura ise bir gün önceden soğuk suda bekletip tuzunun çıkmasını sağlıyoruz. Ardından pirinçleri yıkayıp derin bir keseye koyuyoruz. Daha sonra İnce ince doğradığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu ilave ediyoruz. Ardından domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, sumak ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz. En son olarak suda beklettiğimiz yaprak veya pazıyı süzgeçte bekletip suyunu süzüyoruz. Kullandığımız yaprakların parlak kısmı dışa mat kısmı içe gelecek şekilde düz zemine seriyoruz. İç harcımızdan bir kaşık alarak yaprağın kök kısmına gelecek şekilde koyuyoruz elimizle ince serdiğimiz için üstüne yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak kökünden ucuna doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar devam ediyoruz. Zeytinyağlı sarmamızı tencereye sırayla dizim üstüne sarma taşı veya küçük bir servis tabağı kapatıp sarmalar kapanacak şekilde sıcak su koyup kısık ateşte pişiriyoruz. İncecik sardığınız zeytinyağlı sarmayı dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz şimdiden afiyet şifa olsun.

Zeytinyağlı Sarma Yorumları

soru

İnci

23 Nisan 2024 Salı

Çok sert bir yaprak satın aldım. Zeytinyağlı sarma hazırlarken bu durumun sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu yüzden sizden bu konuda tavsiye almak istiyorum. Yaprakların sertliğini almak ve daha yumuşak hale getirebilmek için ne yapmamı önerirsiniz? Sıcak suda haşlarsam yumuşar mı ya da zeytinyağını yemeğin içerisine fazladan eklersem yumuşama olur mu?

Cevap yaz
cevap

Admin

23 Nisan 2024 Salı

Yapraklarınızı daha yumuşak hale getirebilmek için sıcak suda haşlamanız etkili olabilir. Yaprakları kaynar suya atıp 2-3 dakika kadar haşlayın ve ardından soğuk suya alarak şoklayın. Bu işlem yaprakların sertliğini azaltıp daha kolay sarılabilir hale getirecektir. Ayrıca zeytinyağını yemeğe fazladan eklemek de pişirme sırasında yaprakların yumuşamasına yardımcı olabilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tel Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri