Zeytinyağlı SarmaTürk mutfağı, zengin yemek çeşitleri ve damak zevkiyle dünya çapında tanınmaktadır. Kebaplardan tatlılara, kuru sebzelerden et yemeklerine kadar geniş bir yelpazeye sahip olan bu mutfakta, zeytinyağlı yemekler de önemli bir yer tutar. Özellikle zeytinyağlı sarma, birçok kişinin favori yemekleri arasında yer alır. Misafir ağırlarken ya da kabul günlerinde sofraların baş tacı olan zeytinyağlı sarma, cacık veya salata ile servis edildiğinde başlı başına bir menü oluşturur. Eğer siz de zeytinyağlı sarmayı seviyor ve daha önce denemediyseniz, aşağıda yer alan tarifimize uyarak enfes sarmalar hazırlayabilirsiniz. Zeytinyağlı Sarma Tarifi İçin Gerekli Malzemeler
Zeytinyağlı Sarma Nasıl Yapılır?Öncelikle kullanacağımız taze yaprağı veya pazıyı sıcak suya koyarak solduruyoruz. Eğer salamura yaprak kullanıyorsak, bir gün önceden soğuk suda bekleterek tuzunun çıkmasını sağlıyoruz. Ardından pirinçleri yıkayıp derin bir kaba koyuyoruz. İnce ince doğradığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu ilave ediyoruz. Daha sonra domates salçası, biber salçası, tuz, karabiber, sumak ve zeytinyağını ekleyip karıştırıyoruz. Suda beklettiğimiz yaprak veya pazıyı süzgeçte bekletip suyunu süzüyoruz. Kullanacağımız yaprakların parlak kısmı dışa, mat kısmı içe gelecek şekilde düz bir zemine seriyoruz. İç harcımızdan bir kaşık alarak yaprağın kök kısmına gelecek şekilde koyuyoruz. Yaprağın kenarlarını içe doğru katlayarak kökünden ucuna doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitene kadar bu işleme devam ediyoruz. Zeytinyağlı sarmalarımızı tencereye sıra sıra diziyoruz. Üzerine bir sarma taşı veya küçük bir servis tabağı kapatıp, sarmaların üzerini kapatacak şekilde sıcak su ekliyoruz. Kısık ateşte pişiriyoruz. İncecik sardığınız zeytinyağlı sarmayı dilediğiniz gibi servis yapabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun. Ekstra BilgilerZeytinyağlı sarma yaparken dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır:
Bu tarif ve püf noktalara dikkat ederek hazırladığınız zeytinyağlı sarmalar, sofranızın vazgeçilmezi olacaktır. Afiyet olsun! |
Çok sert bir yaprak satın aldım. Zeytinyağlı sarma hazırlarken bu durumun sıkıntı yaratacağını düşünüyorum. Bu yüzden sizden bu konuda tavsiye almak istiyorum. Yaprakların sertliğini almak ve daha yumuşak hale getirebilmek için ne yapmamı önerirsiniz? Sıcak suda haşlarsam yumuşar mı ya da zeytinyağını yemeğin içerisine fazladan eklersem yumuşama olur mu?
Cevap yazYapraklarınızı daha yumuşak hale getirebilmek için sıcak suda haşlamanız etkili olabilir. Yaprakları kaynar suya atıp 2-3 dakika kadar haşlayın ve ardından soğuk suya alarak şoklayın. Bu işlem yaprakların sertliğini azaltıp daha kolay sarılabilir hale getirecektir. Ayrıca zeytinyağını yemeğe fazladan eklemek de pişirme sırasında yaprakların yumuşamasına yardımcı olabilir.