sarma.gen.tr
sarma

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Sarma Nasıl Pişirilir

Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden biridir. Tarihi Osmanlıya dayanan yaprak sarmayı hazırlamak kadar pişirmek de lezzetinde önem taşır. Yaprak sarma eğer zeytinyağlı iç harçtan yapılıyorsa incecik sarmak gerekir. Kıymalı iç harçtan sarılan yaprağın daha kalın olması gerekir. Yaprağın sarılışı ya da pişme aşaması kadar kullanılan malzemenin kalitesi de önemlidir. Yapraklar ince ve damarsız olmalıdır. Ayrıca mümkün olduğunca ufak boyutlarda yapraklar tercihe dilmelidir.

Türk mutfağının en meşakkatli ve lezzetli yemeklerinden biri olan sarma, kullanılacak malzemeden, hazırlanışı ve pişirilmesine kadar büyük önem ister. Sarma pişirilirken nelere dikkat edilmelidir. Yazımızın devamında bu sorunun cevabına ulaşabilir ve verilen bilgileri uygularsanız lezzetli bir sarma yapabilirsiniz.

Sarma nasıl pişirilir?

Lezzetli bir sarma yapabilmek için öncelikli olarak tercih edilen yaprağın kalitesi mükemmel olmalıdır. Zeytinyağlı sarma yapılacaksa yapraklar hafif büyük olabilir. Oldukça ince ve sıkı sarılmalıdır. Kıymalı sarma içi için daha ufak yapraklar tercih edilip zeytinyağlıya göre daha kalın sarılmalıdır. Damarlı yapraklar sert olabileceğin pişme sırasında içi pişip dışı sert kalabilir. Aynı şekilde yırtılmış ya da zedelenmiş yapraklar sarılmışsa iç harç pişme anında dışına çıkabilir.

Sarmanın pişme aşaması yaprakların sarmaya hazırlık aşamasına bağlı olarak hüsran ile sonuçlanabilir. Yaprak eğer taze değil ve salamura kullanılıyorsa mutlaka tuzunu atması adına bol su ile yıkanıp, bir süre suda bekletilmesi ve suyunun ara ara değiştirilmesi gerekir. Aksi halde sarma çok tuzlu olur. Taze yaprak kullanılıyorsa taze yaprağın yumuşaması için kaynar suda 3-4 dakika haşlanması gerekir.

Sarma Nasıl Pişirilir

Bu şekilde hazırlanmadan pişirilirse sarmaların iç kısmı dışına oranla daha çabuk pişecek, dışı sert kalacaktır.

Sarma iç malzemesi çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir. Harca eklenen malzemeler damak tadına göre arttırılıp, farklılıkla gösterebilir. İç harç kavrularak hazırlanıyorsa daha güzel pişmesi için kavurma anında 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar kavrulması gerekir. Aksi takdirde yapraklar pişip dağılabilir, ancak içi pişmeyebilir.

Pişmenin mükemmel olması için sarmanın tencereye muntazam dizilmesi gerekir. Eğer tencereye yatay bir şekilde dizilirse alt sıralar üstte kalan sarmalara nazaran daha çabuk pişer. Üst taraftaki sarmaların pişmesi beklendiğinde alt tara hamur haline dönebilir. Pişirme anında bu tarz sorunlarla karşılaşmamak için sarmanın dik olacak şekilde sıralanması gerekir.

Tencerenin dibine tutmaması için margarin kağıdı ya da sert zedelenmiş yapraklarda tencerenin tabanına sıralanmalıdır. Bu sayede pişme anında dibi tuttuğunda sarmalar kurtarılabilir.

Sarmaların patlayıp açılmaması için pişerken tencerenin üzerine bir porselen tabak kapatılmalıdır. Yine son sarmaların üzeri yapraklarla kapatılırsa sarma daha yumuşak ve parlak bir görünüm kazanır.

Sarma pişerken içine eklenen su daima sıcak olmalıdır. Suyu azar azar verilmelidir. Sıcak su iç harca daha iyi nüfus ederek daha güzel pişmesini sağlayacaktır.

Sarma mutlaka kısık ateşte pişmeye bırakılmalıdır. Yüksek ateş sarmanın dağılmasına, iç malzemenin dışına çıkmasına neden olur. Kısık ateşte hem eşit şekilde hem de daha çabuk pişer.

Sarma ocağa alınmadan önce üzerine limon dilimleri yerleştirilip, zeytinyağı gezdirildiğinde daha lezzetli olur. Eğer sarma zeytinyağlı ise soğuk servis edilmelidir. Şayet etliyse sıcak servis edilmesi gerekir.

Yayınlanma Tarihi : 01.2.2016 09:55:06

Sarma Nasıl Pişirilir Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sarma Nasıl Pişirilir"

Yavuz

Yav arkadaşım altı üstü sarma nasıl pişirilir anlatacaksın bi ton yazı yazmışsın

2017-04-09

Kullanıcı oyu: 4,5
Diğer () yorumu göster

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Peynirli Sarma Börek

Peynirli Sarma Böreği, Türk mutfağında yemek kültürünün ne kadar eski çağlara dayandığını şüphesiz ki herkes tarafından bilinir. Bizim mutfağımızın yemekleri tüm dünya mutfaklar tarafında kıskanılacak kadar güzel ve özeldir. Tüm d...

Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerl...

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde bir...

Tel Kadayıf Sarması

Tel Kadayıf Sarması, enfes tatlılardan olan kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tattır. Tel kadayıf sarmasının yapılmasında dikkat edilecek husus kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmalı birço...

Mantarlı Tavuk Sarma

 Mantarlı Tavuk Sarma; Özel günlerde özel, sunumu güzel ve kolay bir yemek tarifi için hazır mısınız? Akşam için güzel bir ziyafet çekmek için gelin tarife beraber bakalım;Mantarlı Tavuk Sarma İçin Gerekli  Malzemeler; 2 bütün hal...

Yufkadan Sarma Börek

Yufkadan sarma börek, Hazır yufkadan hazırlanan bu börek kahvaltılarda iştah kabartan ve bir çok kişinin damak zevkine hitap eden bir börek çeşididir. Yufkadan sarma börek misafirlerinize çay eşliğinde sunum yapabileceğiniz ve tam...

Sarma Tavuk

Sarma Tavuk, tavuk sevenler için lezzetli bir yemektir.  Lezzeti kadar yapımı da çok kolay. Kalori değeri oldukça düşük besin değeri yüksek bir beyaz et yemeğidir. Diyetisyenlerin listesinde birinci sıra da yer almaktadır. Kırmızı...

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerk...

Sarma İçi Tarifi

Sarma içi tarifi, sarma içi aslında yörelere ve tariflere gire farklılıklar göstermektedir. Yapılan sarma zeytinyağlı ise farklı, lahana sarması için ise farklı, kurutmalıklar için ise farklı bir iç hazırlanır. Hepsinin ortak bir...

Fırında Pazı Sarması

Fırında pazı sarması evde sarma yapmak isteyen ancak bunun için daha değişik lezzetleri de kullanmak isteyenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fırında yapılmış olması bu pazı sarmalarını daha lezzetli ve değ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarma, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017