Fıstıklı Sarma Tarifi ve Malzemeleri
12 Temmuz 2024

Fıstıklı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fıstıklı sarma, şerbetli tatlılar arasında özellikle en çok tercih edilen çeşitlerden biridir. Genellikle bayramlarda, özel günlerde, nişanlarda, düğünlerde ve misafirliklerde sıklıkla ikram edilir. Fıstıklı sarma tatlısı, hem çocuklar hem de yetişkinler tarafından beğenilerek tüketilir. Bu tatlıyı, farklı malzemeler kullanarak çeşitlendirebilirsiniz. İsterseniz baklava hamurunu hazır alabilir ya da kendiniz açarak yapabilirsiniz. Antep fıstığı, bu tatlıya ayrı bir lezzet katmaktadır.

Fıstıklı Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • 1 paket baklavalık yufka
  • 750 gram tereyağı
  • 400 gram çekilmiş Antep fıstığı

Fıstıklı Sarmanın Şerbeti İçin Gerekli Malzemeler

  • 3,5 su bardağı toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon

Fıstıklı Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle tereyağını bir tencerenin içerisinde çok fazla yakmadan eritiyoruz. Tereyağı ılıdıktan sonra baklava yufkalarını açarak fırça yardımı ile üzerine sürüyoruz. Daha sonra yufkanın üzerine çekilmiş Antep fıstığını döküyoruz ve oklava yardımı ile sarıyoruz. Baklava yufkasının her iki kenarı ortaya doğru bükülerek yağlanmış tepsiye dizilir. Bütün yufkalar hazırlandıktan sonra üzerine fırça ile tereyağını sürelim. Önceden ısıtılan 150 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişiriyoruz. Pişen fıstıklı sarmayı ılınması için fırından çıkarıyoruz. Diğer tarafta şerbet için, suyu ve şekeri tencereye koyarak kaynatıyoruz. Şerbetin kıvamını almasına yakın limonu ekliyoruz. Şerbeti ılınması için kenara kaldırıyoruz. Hem tatlı hem de şerbet ılımaya yakın olduğu için tatlının üzerine döküyoruz. Fıstıklı sarmamız servise hazır hale gelecektir.

Afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler ve İpuçları

Fıstıklı sarma yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Öncelikle tereyağını yakmamaya özen göstermelisiniz; aksi takdirde tatlınızın tadı acı olabilir. Ayrıca, yufkaların kurumasını önlemek için hızlı çalışmak önemlidir. Şerbetin kıvamı da oldukça kritiktir; şerbeti fazla kaynatmamaya dikkat edin, aksi halde çok yoğun bir kıvam alabilir.

Fıstıklı sarmayı daha farklı lezzetlerle denemek isterseniz, içine ceviz, badem veya fındık gibi farklı kuruyemişler ekleyebilirsiniz. Ayrıca, şerbetin içine bir miktar gül suyu ekleyerek tatlınıza hoş bir aroma katabilirsiniz.

Fıstıklı sarma, doğru teknikler ve malzemelerle yapıldığında, sofralarınızı süsleyecek ve misafirlerinizi memnun edecek harika bir tatlı olacaktır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nevreste

12 Temmuz 2024 Cuma

Fıstıklı sarmayı yaparken tereyağını yakmamak için ne gibi bir yöntem kullanabilirim? Ayrıca, yufkaların kurumasını önlemek için başka nelere dikkat etmeliyim? ޞerbetin kıvamını tutturmakta zorlanıyorum, şerbeti hazırlarken nelere dikkat etmeliyim?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nevreste,

Fıstıklı sarmayı yaparken tereyağını yakmamak için tereyağını kısık ateşte eritmeye başlayabilirsiniz. Erittikten sonra hemen ocaktan alıp birkaç dakika bekletirseniz, bu tereyağının yanmasını önleyecektir. Ayrıca, tereyağını eritirken içine birkaç damla zeytinyağı eklemek de yanmasını önleyebilir.

Yufkaların kurumasını önlemek için ise, yufkalarını açık hava ile temas ettirmemeye dikkat etmelisiniz. Çalışmadığınız yufkaları nemli bir bezle örtebilir veya streç film ile sarabilirsiniz. Ayrıca, yufkaları çok uzun süre bekletmemeye özen gösterin.

ޞerbetin kıvamını tutturmak için şeker ve su oranına dikkat etmelisiniz. Genellikle, 2 su bardağı şeker ve 2 su bardağı su kullanılır. ޞerbeti kaynattıktan sonra limon suyu ekleyerek 5-10 dakika daha kaynatabilirsiniz. ޞerbetin kıvamını anlamak için bir kaşık yardımıyla şerbetten alıp soğumaya bırakabilirsiniz; soğuduğunda yapışkan bir kıvamda olması gerekir.

Umarım bu ipuçları işinize yarar! Kolay gelsin!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Taze Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Cevizli Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?