Sultan Sarması Sultan sarması, şekli ve sunumuyla sofralarımızın vazgeçilmez tatlılarından biridir. Özellikle misafirler için lezzetli bir ikram olan bu tatlı, yapımı kolay ve sunumuyla göz dolduran bir alternatiftir. Sultan sarmasının iki çeşidi bulunmaktadır:
Kakaolu Sultan Sarması
Kakaolu sultan sarması yapmak için öncelikle derin bir tencereye un ve süt eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra şeker ve nişasta eklenir. Daha sonra kakao eklenip karışım iyice homojen hale gelene kadar karıştırılır. Tencere ateşe konur ve karışım sürekli karıştırarak pişirilir. Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirilir. Ocağı kapatmaya yakın margarin eklenir. Vanilya da eklenip tencere ocaktan alınır. Büyük boy fırın tepsisi hafifçe ıslatılır. Tepsiye bolca Hindistan cevizi serpilir. Hazırlanan muhallebi ince bir şekilde tepsiye yayılır. Kakaolu sultan sarması soğuması için bekletilir. İyice soğuduğunda sarma işlemine başlanır. Küçük bir kabın içine süt ve krem şanti eklenir. Homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Soğuduğunda krem şanti tepsideki muhallebinin üzerine ince bir şekilde sürülür. Ardından istenilen ebatta kesilerek rulo halinde sarılır. Bu parçalar uzun kesilirse sarma işlemi daha kolay olur. Güzelce sarılan kakaolu sultan sarması servis tabağına alınarak servis edilir. Üzerine isteğe bağlı olarak başka süslemeler de yapılabilir. Afiyet olsun. Sade Sultan Sarması Bu tarif ise sade, yani kakaosuz sultan sarması içindir. Gerekli malzemeler:
Sultan sarması yapmaya başlamadan önce küçük bir kabın içine bir bardak süt ve krem şanti eklenir. Homojen bir karışım elde edilene kadar karıştırılır ve buzdolabında soğumaya bırakılır. Şimdi ise geniş bir tencereye süt ve un eklenip iyice karıştırılır. Daha sonra sırasıyla şeker ve vanilya da eklenerek iyice karıştırılır. Karışan sultan sarması karışımı kısık ateşte yavaş yavaş karıştırarak pişirilir. Koyu bir kıvam alana kadar pişirilir ve son olarak margarin eklenir. Muhallebi kıvamına gelen karışım ocaktan alınır. Daha sonra kare bir borcam az bir su ile ıslatılır. Bolca Hindistan cevizi ile borcamın tabanı kaplanır, her yeri eşit kaplandığından emin olunur. Muhallebi borcama eşit incelikte dökülür. Daha sonra dolaba koyulup soğumaya bırakılır. Dört saat sonra borcamda bulunan muhallebiye, dolapta bulunan krem şanti ince bir şekilde sürülür. İsteğe göre havanda ezilmiş fındık, ceviz veya badem krem şantinin üzerine serpilir. İstenilen büyüklüklerde muhallebi kesilip sarma işlemine başlanır. Güzel bir servis tabağına sarılan sultan sarmaları dizilir. Bu işlem bütün muhallebiye uygulanır. İsteğe bağlı olarak meyvelerle de servis edilebilir. Afiyet olsun. |
Serap Gün
15 Nisan 2024 Pazartesiİyi günler özellikle yaz aylarında sultan sarması tarifini çok sık yapıyorum. Çocuklarım ve eşim çok seviyorlar. Yalnız sultan sarmasının kıvamını tutturmayı bazen beceremiyorum çünkü çok zor. Acaba sultan sarmasını serdiğimiz tepsiyi fırça ile incecik yağlasam üzerine hindistan cevizini döküp sarsam daha kolay çıkarabilir miyim? Lütfen bu konuda yardımcı olursanız sevinirim
Cevap yazAdmin
15 Nisan 2024 PazartesiMerhaba, sultan sarmasını daha kolay çıkarmak için tepsiyi incecik yağlamak iyi bir fikir olabilir. Bu şekilde hindistan cevizi daha iyi yapışabilir ve sarmaları çıkarmak daha kolay olabilir. Ayrıca, sarmaları dürürken hindistan cevizini yeterince yoğun serpmek ve dolapta bir süre bekletmek de kıvamını tutturmanıza yardımcı olabilir. Umarım bu yöntemle daha başarılı sonuçlar elde edersiniz. Afiyet olsun!