Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti sarma, Urfa şehrimize ait olan yöresel bir yemek tarifidir. Çok lezzetli yemeklerden biridir, bunun yanı sıra da oldukça şık bir görünüme sahiptir. Urfa ya gidilince yenilmeden dönülmemesi gereken yemeklerden biridir. Zaten bir defa tattınız mı artık vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacaktır. Evde de kendinizin rahatlıkla yapabileceği yemek tariflerinden biridir. Yemek yapma becerisine sahip olan her bayanın evinde rahatlıkla yapabileceği bir yemektir. Bu güzel yemeğin tarifine bakacak olursak,

Beyti sarma yapımı için gerekli malzemeler

Köftesi için
  • Yarım kilo kıyma
  • Bir adet yumurta
  • Yarım somun ekmek içi
  • Bir adet kuru soğan
  • İki diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir çay kaşığı karabiber
  • Bir çay kaşığı pul biber
  • Bir çay kaşığı kimyon
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
Sarmak için
  • Beş altı adet lavaş ya da yufka
  • İki üç yemek kaşığı tereyağı
Sosu için
  • İki yemek kaşığı tereyağı
  • Bir yemek kaşığı salça
  • Bir tatlı kaşığı tuz
  • İki su bardağı yoğurt
Beyti sarma nasıl yapılır?

Beyti sarma yapımı için ilk olarak içerisinde kullanılan köftenin yapılması gerekir. Köftenin yapımı için derin bir kaba yarım kilo kıyma bir yumurta, yarım somun ekmek içi, bir adet rendelenmiş soğan, iki diş ince kıyılmış sarımsak, yarım demet ince kıyılmış maydanoz, baharatlar ve tuz konulur ve iyice yoğrulmaya başlanır. İyice yoğurduktan sonra bu harçtan Adana kebap şeklinde köfteler yapılır ve bir tabağa dizilir. Tabakla beraber buzdolabına alınır ve yaklaşık bir saat kadar dinlendirilir. Bir saatin sonunda yağlı kâğıt serilmiş fırın tepsisine dizilir ve iki yüz derece fırında on dakika kadar pişirilir. Köfteler fırında pişerken sosu için bir tencereye tereyağını alın ve ocağa koyup altını açın. Yağ ısınınca içerisine salça ekleyin ve salçayı iyice kavurun. Salça kavrulunca üzerine iki su bardağı su ekleyip kaynatın. Tuzunu da atıp sosu bir kenara alın ve köfteleri fırından çıkarın. Yufka ya da lavaşı tezgâh üzerine serip iki yemek kaşığı eritilmiş tereyağında fırça ile üzerine sürün. Ardından geniş kısmına köfteleri yerleştirin ve sıkıca sarın. Sardıktan sonra üç parmak eninde köfteleri kesin ve tekrar fırın tepsisine alıp kızarıncaya kadar pişirin. Üzeri kızarınca fırından alın ve servis tabağına dizip salçalı sosu üzerine dökün. Ardından yanına ya da üzerine yoğurt ekleyerek servis yapın.

Afiyet olsun.

Beyti Sarma Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Editörün Seçtiği

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Saray Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sebzeli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Pastırmalı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Pastırmalı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme Önerileri

Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Dolma Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri