Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
09 Temmuz 2024

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma

Yaprak sarma, iç harç olarak genellikle bulgur veya pirinç gibi tahıllar kullanılarak yapılan geleneksel bir yemektir. Dut yaprağı, kiraz yaprağı ya da asma yaprağı ile sarılarak hazırlanan bu yemek, Osmanlı Mutfağı'na dayanan köklü bir geçmişe sahiptir. Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü topraklarda yaygın olarak yapılan bu lezzetli yemek, zeytinyağlı ya da kıymalı olarak farklı şekillerde hazırlanabilir. Yaprak sarma, içine konulacak malzemeler açısından yöreden yöreye farklılık gösterebilir ve bulgur ya da pirinç gibi malzemelerle zenginleştirilebilir. Kullanılacak malzemeler, karıştırma kabında harmanlanarak çiğ ya da kavrularak hazırlanabilir.

Yaprak sarması, hazırlanışı biraz zahmetli olsa da zevkle tüketilebilen bir yemektir. Genellikle gün masalarında, bayramlarda ya da özel günlerde ara sıcak olarak sunulabileceği gibi ana yemek olarak da kullanılabilir. Yaprak sarmasının lezzetli olması için kullanılan yaprağın kalitesi oldukça önemlidir. Yaprağın yumuşak ve damarsız olması gerekir. Yaprak sarması, yılın her mevsiminde hazırlanabilecek bir yiyecek türüdür. Yazın taze yaprak alınarak salamura yöntemi ya da buzlukta dondurma yöntemi ile kışa hazırlanabilir. Bu sayede yaz kış her mevsim yaprak sarması tüketilebilir. Yaprak sarması, kıymalı ya da zeytinyağlı olarak hazırlanabildiği için yazımızın devamında her iki tarife de ulaşabilirsiniz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo asma yaprağı (Mevsimine göre salamura ya da taze kullanılabilir)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 5 tane orta boy kuru soğan
  • Yarım bağ ince kıyılmış maydanoz
  • 1 kahve kaşığı tarçın
  • 4 tane kesme şeker
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber ve nane
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 tane limon suyu
  • Yeterince sıcak su

Zeytinyağlı Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarma için kuru soğanların kabukları soyulur ve ince yemeklik olacak şekilde doğranır. Uygun bir tavanın içine sıvı yağ alınarak ısıtılır. Isınan yağa doğranan soğanlar eklenip pembeleşinceye kadar kavrulur. Pirinç bol suyun altında yıkandıktan sonra suyu süzülür. Kavrulan soğanların üzerine eklenir. 2-3 dakika soğanlarla birlikte kavrulduktan sonra üzerine kırmızı pul biber, nane, karabiber, tuz, tarçın, kesme şeker, kuş üzümü, ince kıyılmış maydanoz ve limon suyu ilave edilir. Tüm malzeme homojen bir şekilde karıştırılır. Son olarak üzerine yeterince sıcak su ilave edilerek kısık ateşte malzeme suyunu çekene kadar pişirilir. Zeytinyağlı iç harç ocaktan alınarak ılımaya bırakılır.

Eğer kullanılan yapraklar salamura ise tuzunu atması için bol suda yıkanır ve bir süre sıcak suyun içinde ıslı bekletilir. Yapraklar tuzunu tamamen attıktan sonra suyun içinden sıkılarak çıkarılır. Eğer kullanılan yaprak taze yapraksa uygun bir tencereye su koyularak kaynatılır. Su kaynadıktan sonra yapraklar demetler şeklinde kaynar suya atılıp birkaç dakika haşlanarak süzgece çıkarılır. Yine fazla suyunu atması için hafif sıkılarak sarma işlemine geçilir.

Yaprak sarması için kullanılacak olan tencerenin tabanına sarmayı yanmaya karşı korumak için birkaç tane yaprak serilir. Yapraklar düz bir zemine serilerek içine yeterince iç harç koyulup kenarları içe gelecek şekilde sarılır. Tüm yapraklar bitene kadar aynı işlem tekrarlanır. Her bir yaprak sıra sıra tencereye muntazam bir şekilde dizilir. Tencerenin en üst kısmına sarmaları kapatacak şekilde yine sadece yaprak serilir. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su, limon dilimleri eklenir. Arzuya göre bir miktar da zeytinyağı gezdirilebilir. Son olarak üzerine yaprakların patlamaması ve dağılmaması için bir porselen tabak yerleştirilip, tencerenin kapağı kapatılır. Yaprak sarmasına eklenen su kaynayana kadar orta hararetli ocakta, su kaynadıktan sonra kısık ocakta yaklaşık 30-35 dakika kadar pişirilir. Pişen dolma 15 dakika kadar dinlendirildikten sonra servise sunulabilir.

Afiyet olsun.

Etli Yaprak Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • Yarım kilo asma yaprağı
  • 250 gr kıyma
  • 2 tane orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber ve nane
  • İnce kıyılmış maydanoz
  • 1 kahve fincanı sıvı yağ

Etli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Zeytinyağlı yaprak sarmasında olduğu gibi yaprakların önceden hazırlanması gerekir. Yapraklar bol su ile yıkandıktan sonra suyu süzdürülür. Kuru soğanın kabuğu soyularak çukur bir kabın içine yemeklik doğranır. Pirinç bol su ile yıkanıp süzdürüldükten sonra kuru soğanın içine eklenir. İç harcın içine sırasıyla kıyma, biber ve domates salçası, baharatlar, tuz, sıvı yağ ve ince kıyılmış maydanoz eklenip harmanlanır. Malzemeler homojen bir şekilde karıştırıldıktan sonra sarma işlemine geçilir. Tıpkı zeytinyağlı yaprak sarmada olduğu gibi yaprak düz bir zemine serilir. İç harçtan 1,5 tatlı kaşığı kadar yaprağa koyulur ve yaprağın kenarları içe katlanarak sigara böreği şeklinde sıkıca sarılır. Pişirmek için kullanılan tencerenin dibine sade yaprak serilerek sarılan yapraklar tencereye muntazam bir şekilde sıralanır. Üzerine 2 su bardağı kadar sıcak su eklenir. Tercihe göre limon dilimleri ve sıvı yağ gezdirilir. Yaprakların üzerine porselen bir tabak kapatılarak tencere ocağa alınır. Başta orta hararetli ocakta, daha sonra kısık ateşte 30-45 dakika pişirilir. Ocaktan alındıktan ve ilk sıcaklığını attıktan sonra yaprak sarma servis tabağına alınarak servise sunulur.

Afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Nurgün

10 Nisan 2024 Çarşamba

İyi günler ben evlendiğimde 2 yıl kaynanamla yaşadım ve yemekleri hep o yapardı. Şimdi ayrıldım kocam benden yaprak sarması istedi bilmediğimi söyleyemedim ve siz geldiniz aklıma. Zeytinyağlı yaprak sarması yapmak için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır bir yardımcı olursanız sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Nurgün Hanım,

Zeytinyağlı yaprak sarması yapmak için gerekli malzemeler ve yapılışı şu şekildedir:

Malzemeler:
- 500 gram salamura yaprak
- 2 su bardağı pirinç
- 2 adet kuru soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 çay kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Yarım demet maydanoz
- 1 yemek kaşığı dolmalık fıstık (isteğe bağlı)
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü (isteğe bağlı)
- 1,5 su bardağı sıcak su
- 1 limonun suyu

Yapılışı:
1. Salamura yaprakları tuzunu atması için ılık suda bekletin ve birkaç kez yıkayıp süzün.
2. Soğanları ince ince doğrayın ve zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavurun.
3. Dolmalık fıstıkları ekleyip kavurmaya devam edin.
4. Yıkanmış pirinci ekleyin ve birkaç dakika kavurun.
5. Kuş üzümü, tuz, şeker, nane, tarçın, karabiber ve yenibaharı ekleyerek karıştırın.
6. Sıcak suyu ekleyip, kısık ateşte pirinçler suyunu çekene kadar pişirin.
7. İnce doğranmış maydanozu ekleyip karıştırın ve iç harcınızı soğumaya bırakın.
8. Yaprakların damarlı kısmı üste gelecek şekilde düz bir zemine serin. İç harçtan yaprağın geniş kısmına bir tatlı kaşığı koyarak kenarlarını içe doğru katlayın ve sıkıca sarın.
9. Tencerenin tabanına birkaç yaprak serin ve sarmaları düzenli bir şekilde yerleştirin.
10. Üzerine zeytinyağı gezdirin, limon suyunu ekleyin ve sarmaların üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyin.
11. Sarmaların üzerine bir tabak kapatın ve kısık ateşte yaklaşık 40-45 dakika pişirin.
12. Sarmalar piştikten sonra soğumaya bırakın ve servis yapın.

Afiyet olsun! Umarım tarif işinize yarar.

2. Cevap
cevap

Pelit

Merhaba, nurgün hanım yaprak sarmasının içini kimisi çiğ yapar kimisi pişmiş yapar ben size kendi yaptığımdan bahsetmek istiyorum. Öncelikle bir tencereye yağ koyunuz yıkadığınız pirinçleri üzerine dökün sonra baharat, taze maydonoz ve nane doğrayın iyice kavurun salça eklemeyi unutmayın sonra yaprak çok tuzluysa bir gün suda bekletmeli sonra sarabilirsiniz.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patatesli Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri