Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Rumeli mutfağından Osmanlı saray mutfağına kadar geçmiş ve günümüzde de Türk mutfağına özgü yemekler arasında yer alan, lezzeti ile her türlü damağa hitap eden bu yemek yurdumuzda en çok Edirne ve Trakya bölgesinde yapılmaktadır. Kuzu gömleğine sarılan iç pilav ile oluşan bu eşsiz lezzet Türk mutfağının baş tacı yemeklerinden birisidir.

Ciğer Sarma İçin Gerekli Malzemeleri
  • Bir adet kuzu ciğeri (Kuzunun körpe oluşu ciğerin lezzetini artırmaktadır).
  • Kuzu gömleği (Kuzunun sarılmaya uygun kısımlarından iç yağı).
  • Bir adet kuru soğan
  • İki üç adet yeşil soğan
  • İki su bardağı pirinç
  • Yarım demet dere otu
  • Bir yemek kaşığı kuş üzümü
  • Bir yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • Tuz, nane ve pul biber
  • Bir yemek kaşığı tereyağı
Ciğer Sarma Nasıl Yapılır?

Kuzu gömleği derin bir kap içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve çözülmesi sağlanır. Diğer yandan bir tencereye sıvı yağ eklenerek üzerine küp-küp doğranmış kuru soğanlar ve fıstık eklenerek bir miktar kavrulur. Kuş başı şeklinde küçük küçük doğranmış kuzu ciğerler de tencereye eklenir ve sık sık karıştırılarak pişirilir. Ardından yıkanmış olan pirinçler süzülerek tencereye eklenir ve üzerine yeşil soğan, ince kıyılmış dere otu, kuş üzümü ve baharatlar eklenir. Son olarak tuzu da ilave edilen iç harç bir müddet dinlenmeye bırakılır. Demlenmek için bırakıla iç harç hazır oluncaya kadar çözünmüş olan kuzu gömlekleri istenilen büyüklükte içine iç harç koyulup sarılacak şekilde kesilir. Derin bir kâse içine koyulan kuzu gömleklerin içi iç pilav ile doldurulur ve sıkıca sarılır. Ağız kısmının açılmaması için sarılan kısımlar alt tarafa gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Sarma işleminin bitmesi ile ciğer sarmaların üzerine yumurta sarısı sürülür ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Enfes şekilde pişen kuzu ciğer sarma sıcak bir şekilde servis edilir.

Ciğer Sarma Tarifi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Baklalı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beşamel Soslu Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Yufkalı Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?