Ciğer sarma, Rumeli mutfağından Osmanlı saray mutfağına kadar uzanan, günümüzde de Türk mutfağına özgü yemekler arasında yer alan ve lezzetiyle her türlü damak tadına hitap eden bir yemektir. Yurdumuzda en çok Edirne ve Trakya bölgelerinde yapılan bu yemek, kuzu gömleğine sarılan iç pilav ile oluşur ve Türk mutfağının baş tacı yemeklerinden biridir. Ciğer Sarma İçin Gerekli Malzemeler
Ciğer Sarma Nasıl Yapılır? Kuzu gömleği derin bir kap içerisine alınarak üzerine sıcak su eklenir ve çözülmesi sağlanır. Diğer yandan, bir tencereye sıvı yağ eklenir ve üzerine küp küp doğranmış kuru soğanlar ve fıstık eklenerek bir miktar kavrulur. Kuşbaşı şeklinde küçük küçük doğranmış kuzu ciğerler de tencereye eklenir ve sık sık karıştırılarak pişirilir. Ardından yıkanmış olan pirinçler süzülerek tencereye eklenir ve üzerine yeşil soğan, ince kıyılmış dereotu, kuş üzümü ve baharatlar eklenir. Son olarak tuzu da ilave edilen iç harç bir müddet dinlenmeye bırakılır. Demlenmek için bırakılan iç harç hazır oluncaya kadar çözülmüş olan kuzu gömlekleri istenilen büyüklükte içine iç harç koyulup sarılacak şekilde kesilir. Derin bir kase içine koyulan kuzu gömleklerin içi iç pilav ile doldurulur ve sıkıca sarılır. Ağız kısmının açılmaması için sarılan kısımlar alt tarafa gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir. Sarma işleminin bitmesi ile ciğer sarmalarının üzerine yumurta sarısı sürülür ve üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Enfes şekilde pişen kuzu ciğer sarma sıcak bir şekilde servis edilir. Ekstra Bilgiler ve İpuçları
Ciğer sarma, hem görsel sunumu hem de lezzeti ile sofralarınızda baş tacı olacak bir yemektir. Misafirlerinize veya özel günlerde ailenize sunabileceğiniz bu geleneksel Türk yemeği, herkesin beğenisini kazanacaktır. |