Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri
10 Temmuz 2024

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma

Ülkemizde yaprak denildiğinde ilk akla gelen yer Tokat ilimizdir. Ancak günümüzde asma yaprağı ülkemizin her bölgesinde yetiştirilmektedir. Eğer kendi asma yaprağınız veya üzüm bağınız varsa, daha şanslısınızdır. Mevsimi geldiğinde asma yapraklarını dalından koparırız. Yaprak toplama ayı genellikle Mayıs ve Haziran aylarında olur. Toplanan yapraklar büyüklük ve küçüklüklerine göre ayrılır. Yapraklar toplandıkça kendilerini yeniler.

Uygun cam veya plastik kaplar seçilir ve yapraklar dikkatlice yerleştirilir. Yerleştirme işlemi bittikten sonra, üzerine kaya tuzu ilave edilir. 5 kiloluk bir bidona, yaklaşık üç avuç dolusu kaya tuzu eklemek yeterlidir. Ardından yaprakların üzerini kaplayacak kadar temiz su ilave edilir. Kabın kapağı hemen kapatılmaz; birkaç gün ağzı açık şekilde bekletilir. Aksi halde tuzlu su taşabilir. İşlem tamamlandıktan sonra bir yıl boyunca yaprakları kullanabilirsiniz. Görüntüsü şık ve tadı lezzetli olan etli yaprak sarmasını yapmak oldukça kolaydır. Yıllardır yaptığım yaprak sarmam herkes tarafından çok beğenilir. Bu beğenilen lezzeti sizlerle paylaşmak istedim.

Etli Yaprak Sarma İçin Gerekli Malzemeler

  • 300 gr dana kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 2 baş soğan
  • 1 baş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • Bir tutam tuz
  • Karabiber, kırmızıbiber
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Etli Yaprak Sarma Nasıl Yapılır?

Öncelikle yaprakları haşlamak gerekmektedir. Eğer yapraklar taze ise sıcak suda 3 dakika kadar haşlanır ve ardından soğuk suya tutulur. Eğer yapraklar salamura ise, tuzlu sularını gidermek için üç veya dört gün boyunca suyu değiştirilir. Bu işlem tamamlandıktan sonra yapraklar kaynayan suya atılır ve alt üst edilerek süzgece alınır. Diğer taraftan iç harç hazırlanır. Soğanlar ve sarımsaklar soyulup ince ince doğranır ve derin bir kaba konur. Ardından yıkanmış pirinçler eklenir. Dana kıyma, rendelenmiş domates ve salça eklenir. Tuz, karabiber ve kırmızıbiber ilave edilir. Son olarak zeytinyağı eklenir ve karıştırılır. İç harç hazır hale gelir.

Yaprak sarma işlemi kişisel tercihlere göre değişebilir. Yapraklar tahta üzerinde parlak kısmı alta gelecek şekilde serilir. Hazırlanan iç harçtan yaprağın saplı kısmına yaklaşık bir tatlı kaşığı kadar konur. Harç ince bir şekilde yaprağın üzerine yayılır ve yaprağın kenarları içe katlanarak sarılır. Sarma işlemi sırasında harcın dışarı çıkmamasına dikkat edilir. Yapraklar ne çok sıkı ne de çok gevşek sarılmalıdır; orta halli sarmak en iyisidir. Sarma işlemi yapraklar bitene kadar devam eder.

Sarma işlemi tamamlandıktan sonra pişirilecek tencerenin tabanına yırtılan yapraklar serilir. Sarılmış yapraklar dikine veya yatay şekilde tencereye dizilir. Küçük bir kapta bir kaşık salça, bir çay bardağı zeytinyağı ve üç su bardağı su karıştırılır ve sarmaların üzerine dökülür. İsteğe bağlı olarak limon dilimleri eklenebilir. Tencerenin kapağı kapatılır ve sarmalar yumuşayana kadar pişirilir. İlk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabağına alınır. Dilerseniz üzerine sarımsaklı yoğurt ekleyebilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Aramcan

02 Haziran 2024 Pazar

İyi günler yarın benim komşularla günüm var güne uygun yemekler ve pastalar yapmak istiyorum pastaları yaptım fakat yemekte karar veremedim kısır yapmak istemiyorum etli yaprak sarması yapsam olur mu? Lütfen bana yardımcı olun şimdiden teşekkür ederim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Aramcan,

Etli yaprak sarması kesinlikle harika bir tercih olur! Hem lezzetli hem de sunumu şık bir yemek. Misafirlerin de eminim ki çok beğenecektir. Yanında yoğurtlu bir meze ya da hafif bir salata ile tamamlayabilirsin. Kolay gelsin ve keyifli bir gün diliyorum!

Sevgiler,

2. Cevap
cevap

Beşuş

Merhabalar, mercimek köftesi de yapabilirsin oda çok talep gören lezzetli bi yiyecektir. Ama ben kısırdan vazgeçemiyorum ya kısır yada çiğ köfte olmalı. Ayy canım çekti valla yarın yapıp yesek

3. Cevap
cevap

Macid

Merhaba etli yaprak sarması çok güzel olur.Fellah köftesini de düşünebilirsin.Makarna salatası da pastaların yanına yakışır.

soru

Deniz

07 Mayıs 2024 Salı

İyi günler akşama eşimin misafirleri gelecek güzel bir akşam yemeği sofrası hazırlamak istiyorum. Özel yemekler olsun diye internetten araştırma yaptım ve et sarması tarifini çok beğendim. Onu yapmaya karar verdim. Acaba et sarması tarifi için eti nasıl seçmemiz gerek ve et dana eti mi? Lütfen bu konuda bilgi verirseniz sevinirim.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, et sarması için dana etinin kontrfile veya biftek kısmını tercih edebilirsiniz. Bu bölgeler, yumuşak ve lezzetli olduğu için et sarması için idealdir. Eti ince dilimler halinde kestirmeniz, sarma işlemini kolaylaştırır. Ayrıca, etin marine edilmesi de yumuşak ve lezzetli olmasını sağlar. ޞimdiden afiyet olsun ve misafirlerinizle güzel bir akşam dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Pastırmalı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Pastırmalı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Sarması Kaç Kalori?

Yaprak Sarması Kaç Kalori?

Güncel

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?