Zeytinyağlı yaprak sarması, evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Pek çok kişi yaprak sarmasının zor olduğunu düşünse de, doğru adımları izleyerek ve bazı püf noktalarına dikkat ederek lezzetli bir sarma hazırlayabilirsiniz. Bu tarif özellikle geniş aile sofraları için idealdir ve misafirlerinize sunabileceğiniz harika bir zeytinyağlı olacaktır. Zeytinyağlı Yaprak Sarması Malzemeleri
Zeytinyağlı Yaprak Sarması Nasıl Yapılır? Salamura veya kuru olarak aldığınız yaprakları öncelikle ılık suda 3-4 saat kadar bekletmeniz gerekmektedir. Salamura yaprakların tuzunun fazla olması nedeniyle bu işlemi birkaç kez tekrarlamanız gerekebilir. Böylelikle salamura yaprağının tuzundan arındırabilirsiniz. Taze yaprak kullanıyorsanız, kaynar suya batırdığınız yaprakları sararana dek bekletip, daha sonra elinizle sıkarak suyunu çıkarabilirsiniz. Ardından zeytinyağlı yaprak sarması için iç harcınızı hazırlayabilirsiniz. İç harcı için önce soğanları soyup incecik doğrayın ve pirinçleri yıkayıp süzün. Bir tencereye zeytinyağını, doğranmış soğanları ve dolmalık fıstıkları ekleyin. Dolmalık fıstıkların rengi pembeleşene kadar kavurun. Daha sonra pirinçleri de ekleyip birkaç dakika daha kavurun. Yenibahar ve tarçını da ekleyip karıştırdıktan sonra 1 bardak kaynar su ve tuzu ekleyin. Kısık ateşte pirinçler çok az diri kalana dek pişirin. Hazırlanan harcın altını kapatıp hafif ılıyan harca kuş üzümü ve naneyi de ekleyerek karıştırın. Sıradaki adım ise hazırladığınız harçla yaprakları sarmaktır. Yaprakların saplarını koparıp bir kenara alın. Bu sapları atmayın; pişirme aşamasında kullanacağız. Yaprakları açıp sapın olduğu yere harçtan bir çizgi halinde 1 tatlı kaşığı harç koyun. Harcın üzerine sapın üst kısmında kalan iki kulak şeklindeki yaprak kısımlarını örtüp yanlardan da kapatarak rulo şeklinde çok sıkı olmayacak şekilde yaprakları sarın. Tüm yapraklar için aynı işlemi uygulayın. Son olarak yaprak sarmasını pişirme aşamasına geçiyoruz. Bir tencerenin dibine bir veya iki sıra yaprak serin. Üzerine sardığınız yaprak sarmalarını dizip, üstlerine de ekşi olmaları için yaprak saplarını ve limon dilimlerini yerleştirin. Sarmaların üzerini kapatacak şekilde 2 su bardağı kaynar su ekleyin. Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirin. Bu arada sarmaların üzerine ağır bir tabak koyarak yaprakların şişmesini ve sarmaların bozulmasını önleyebilirsiniz. Pişen zeytinyağlı yaprak sarması ılıdıktan sonra servis tabağına alıp, üzerine yağ gezdirerek ve limon dilimleri ile süsleyerek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun! |