Pirinçli yaprak sarması, genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana ve kara lahana yaprağı ile yapılan geleneksel bir Türk yemeğidir. Yaprak sarması, zahmetli ve sabır gerektiren bir yemek olmasına rağmen, sofraya konulduğunda herkesin yüzündeki mutluluğa değer. Hemen hemen her annenin çocuklarına özel bir pirinçli yaprak sarma tarifi vardır. Bazı yörelerde yaprak sarması bulgurla yapılsa da, genel olarak zeytinyağlı ve pirinçli olanı tercih edilir. Pirinçli yaprak sarması, sofraların baş tacı ve ana yemeği olmasının yanı sıra, bazen de misafirlere çayın yanında ikram edilen harika bir lezzettir. Yaprakların Hazırlanması Yaprak sarması yapımında en sık kullanılan yaprak, asma yaprağıdır. Asma yaprağı, mevsiminde taze olarak kullanılabileceği gibi, kışlık olarak da çeşitli yöntemlerle saklanabilir. Örneğin, bazıları mevsiminde aldığı yaprağı salamura yaparak saklar, bazıları ise şoklayarak dondurur. Pirinçli Yaprak Sarması için Gerekli Malzemeler
İç Harcı için Gerekli Malzemeler
Pirinçli Yaprak Sarması Nasıl Yapılır? Öncelikle yaprakları deste deste yapıp kaynar suya arkalı önlü batırıp süzülmesi için süzgece koyun. Başka bir kapta, yıkadığınız pirinci, küp doğranmış soğanı, rendelenmiş sarımsağı, ince doğranmış maydanozu, domates salçasını, biber salçasını, kırmızı pul biberi, karabiberi, kimyonu, naneyi, tuzu ve zeytinyağını iyice karıştırın. Daha sonra bu karışımdan yaprağın içine yeterli miktarda koyup çok sık olmayacak şekilde sarın. Bu işlemi yapraklar bitene kadar tekrarlayın. Orta boy bir tencerenin dibine, isterseniz asma yapraklarının saplarını isterseniz iki adet iri doğranmış domatesi koyup üzerlerine sardığınız pirinçli yaprak sarmalarını dizin. Son olarak da pirinçli yaprak sarmalarının üzerini iki parmak aşacak şekilde su doldurup pişmesi için ocağa alın. Yapraklar suyunu çekip piştiğinde, ister sıcak ister soğuk olarak servis yapabilirsiniz. Ekstra Bilgiler Pirinçli yaprak sarması, zeytinyağlı veya kıymalı olarak hazırlanabilir. Her iki versiyonu da sağlıklı ve lezzetlidir. Zeytinyağlı yaprak sarması genellikle soğuk olarak servis edilirken, kıymalı versiyonu sıcak olarak servis edilir. Ayrıca, sarma yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, yaprakların fazla haşlanmamasıdır. Bu sayede yapraklar daha diri kalır ve pişme sırasında dağılmaz. Türk mutfağında pirinçli yaprak sarmasının yeri hiçbir şeyle doldurulamaz. Bu eşsiz lezzet, aile yemeklerinden özel davetlere kadar her türlü sofrada kendine yer bulur. Yapımı zahmetli olsa da, sonucunda elde edilen lezzet ve mutluluk, tüm çabalarınıza değecektir. |