Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli pazı sarması, Sarma Türk mutfağının vazgeçilmez bir lezzetidir. Türkiye'de her yörenin kendine özgü bir sarma çeşidi bulunmaktadır. Örneğin yaprak sarması egede zeytin yağlı yapılırken doğu bölgelerinde daha çok etli yapılmaktadır. İç Anadolu'da kuru sebze dolmaları yapılırken Karadeniz bölgesinde kara lahana ve pazı dolması çeşitleri daha çok yapılmaktadır. Bazı kesimlerde zeytin yalı yapılsa da çoğunlukla etti pazı sarması tüketilmektedir. En lezzetli pazı ilk bahar ve yaz aylarında yetişir. Diğer mevsimlerde çarşı ve pazarlarda bulduğunuz pazılar genelde seralarda ve çeşitli hormon ilaçlı ile yetiştirilmiş pazılardır. Tazecik ve ince yapraklı pazıları toplayıp Etli pazı sarması pişirip yanına da mis gibi bir çorba ve salata nasıl da hoş olurdu öyle değil mi? Sizde etli pazı sarması yapmak istiyor iseniz yazdığım tarife uymanız yeterli olacaktır.

Etli pazı sarması için gerekli malzemeler
  • 3 bağ veya 1 kilo pazı yaprağı,
  • 2 Su bardağı pirinç,
  • 300 gram dövülerek kıyılmış et, dilerseniz kıymada kullanabilirsiniz,
  • 1 baş soğan,
  • 4-5 diş sarımsak,
  • 1 tatlı kaşığı tuz,
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber,
  • 1 yemek kaşığı biber salçası,
  • 1 çay kaşığı kara biber,
  • 1 su bardağı sıvı yağ,
  • Dilerseniz bir adet domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası,
  • 1 demet maydanoz,
Etli Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle Saplarını kesip yaprak kısımlarını aldığımız pazıları sıcak suya kopuk 5 dk solması için bekletiyoruz. Ayrı bir yerde derin bir kâsenin içine yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri koyuyoruz. Daha sonra eti ilave edip kara biber, pul biber, salça, tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız kuru soğan sarımsak ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız için tadına bakıp damak zevkimize uygun mu değil mi kontrol ediyoruz. Size göre eksik bir şeyler var ise ekleyebilirsiniz. Sıcak suda bekletip sol-durduğumuz pazı yapraklarını sudan çıkartıp bir süzgeç yardımı ile suyunu sıkıyoruz. Yaprakların damarlı kısımları içi parlak kısımları dışından kalacak şekilde servis tabağına seriyoruz. Yaprağın dip kısmına gelecek şekilde iç harcımızdan bir kaşık ekleyip kenarlarını kıvırarak uca doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitinceye kadar bu işleme devam edip bittikten sonra tencereye diziyoruz. Dilerseniz limon dilimleri koyabilirsiniz sarmanın üstüne. Sıcak su koyarak pişirdiğiniz sarmaların üstüne küçük bir servis tabağı kapatabilirsiniz sarmaların açılıp şişmesini engelleyecektir. Hazırlamış olduğunuz etli pazı sarması şimdiden size ve sevdiklerinize afiyet olsun.

Etli Pazı Sarması Yorumları

soru

Üsame

17 Mayıs 2024 Cuma

uzun zaman oldu yemeyeli gerçektende çok güzel bi yemek eve gidince annemden ilk isteğim etli pazı sarması olacak

Cevap yaz
cevap

Murat Tolga

17 Mayıs 2024 Cuma

Merhaba, üsame hanım bende çok seviyorum pazı dolmasını ne kadar seversem seveyim yaprak sarmasının yerini hiç birşey tutmuyor tabiki lezzet farkı her insanda değişiklik gösterebilir.

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ciğer Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kara Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Güncel

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mercimekli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri