Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri
11 Temmuz 2024

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması

Etli pazı sarması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Türkiye'nin her yöresinde farklı sarma türleri bulunur. Örneğin, yaprak sarması Ege Bölgesi'nde zeytinyağlı yapılırken, Doğu Anadolu'da etli olarak tercih edilir. İç Anadolu'da kuru sebze dolmaları popülerken, Karadeniz Bölgesi'nde kara lahana ve pazı dolmaları yaygındır. Bu bölgelerde zeytinyağlı sarmalar da yapılmakla birlikte, genellikle etli pazı sarması tüketilir. En taze ve lezzetli pazılar ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Diğer mevsimlerde pazarlarda bulabileceğiniz pazılar genellikle seralarda yetiştirilir ve çeşitli hormon ilaçları kullanılabilir. Taze ve ince yapraklı pazıları toplayıp etli pazı sarması yaparak yanında mis gibi bir çorba ve salata ile servis etmek harika bir yemek olacaktır. Etli pazı sarması yapmak isteyenler için tarifimizi takip etmeniz yeterlidir.

Etli Pazı Sarması için Gerekli Malzemeler

  • 3 bağ veya 1 kilo pazı yaprağı
  • 2 su bardağı pirinç
  • 300 gram dövülerek kıyılmış et (dilerseniz kıyma da kullanabilirsiniz)
  • 1 baş soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı acı pul biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Dilerseniz bir adet domates veya 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 demet maydanoz

Etli Pazı Sarması Nasıl Yapılır?

Öncelikle, saplarını kesip yaprak kısımlarını aldığımız pazıları sıcak suya koyup 5 dakika solmaları için bekletiyoruz. Ayrı bir yerde, derin bir kaseye yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri koyuyoruz. Daha sonra eti ilave edip karabiber, pul biber, salça, tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız iç harcın tadına bakıp damak zevkimize uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Size göre eksik bir şeyler varsa ekleyebilirsiniz. Sıcak suda bekletip solmasını sağladığımız pazı yapraklarını sudan çıkarıp bir süzgeç yardımıyla suyunu sıkıyoruz. Yaprakların damarlı kısımları içte, parlak kısımları dışta kalacak şekilde servis tabağına seriyoruz. Yaprağın dip kısmına gelecek şekilde iç harcımızdan bir kaşık ekleyip kenarlarını kıvırarak uca doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitene kadar bu işleme devam edip bittikten sonra tencereye diziyoruz. Dilerseniz limon dilimleri koyabilirsiniz sarmaların üstüne. Sıcak su koyarak pişirdiğiniz sarmaların üstüne küçük bir servis tabağı kapatabilirsiniz; bu, sarmaların açılıp şişmesini engelleyecektir. Hazırlamış olduğunuz etli pazı sarması şimdiden size ve sevdiklerinize afiyet olsun.

Ekstra Bilgiler

Etli pazı sarması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Pazı yapraklarını seçerken taze ve ince yaprakları tercih etmek, sarmaların daha lezzetli olmasını sağlar. İç harcı hazırlarken malzemelerin iyi karıştığından emin olun. Ayrıca, tencereye dizdiğiniz sarmaların üstüne bir tabak koymak, pişirme sırasında sarmaların açılmasını engeller. Bu tarifte verilen malzemelerle yaklaşık olarak 6-8 kişilik etli pazı sarması yapabilirsiniz. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz, bu şekilde daha lezzetli olacaktır.

Etli pazı sarması yaparken kullanılan malzemelerin kalitesi, yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. Organik ve taze malzemeler kullanmanız, yemeğin daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, sarmaları pişirirken düşük ateşte uzun süre pişirmeniz, lezzetin daha iyi oturmasını sağlar. Afiyet olsun!

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Üsame

17 Mayıs 2024 Cuma

uzun zaman oldu yemeyeli gerçektende çok güzel bi yemek eve gidince annemden ilk isteğim etli pazı sarması olacak

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Üsame, annenizin ellerinden yemek istemeniz ne kadar güzel bir duygu! Etli pazı sarması gerçekten de çok lezzetli bir yemektir. Eminim anneniz de sizin bu isteğinizi duyduğunda çok mutlu olacaktır ve size o özlediğiniz lezzeti seve seve yapacaktır. Afiyet olsun!

2. Cevap
cevap

Murat Tolga

Merhaba, üsame hanım bende çok seviyorum pazı dolmasını ne kadar seversem seveyim yaprak sarmasının yerini hiç birşey tutmuyor tabiki lezzet farkı her insanda değişiklik gösterebilir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Salamura Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Göğsü Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kadayıf Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer?

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Patlıcan Sarma Tarifi ve Malzemeleri