Etli Pazı Sarması Etli pazı sarması, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Türkiye'nin her yöresinde farklı sarma türleri bulunur. Örneğin, yaprak sarması Ege Bölgesi'nde zeytinyağlı yapılırken, Doğu Anadolu'da etli olarak tercih edilir. İç Anadolu'da kuru sebze dolmaları popülerken, Karadeniz Bölgesi'nde kara lahana ve pazı dolmaları yaygındır. Bu bölgelerde zeytinyağlı sarmalar da yapılmakla birlikte, genellikle etli pazı sarması tüketilir. En taze ve lezzetli pazılar ilkbahar ve yaz aylarında yetişir. Diğer mevsimlerde pazarlarda bulabileceğiniz pazılar genellikle seralarda yetiştirilir ve çeşitli hormon ilaçları kullanılabilir. Taze ve ince yapraklı pazıları toplayıp etli pazı sarması yaparak yanında mis gibi bir çorba ve salata ile servis etmek harika bir yemek olacaktır. Etli pazı sarması yapmak isteyenler için tarifimizi takip etmeniz yeterlidir. Etli Pazı Sarması için Gerekli Malzemeler
Etli Pazı Sarması Nasıl Yapılır? Öncelikle, saplarını kesip yaprak kısımlarını aldığımız pazıları sıcak suya koyup 5 dakika solmaları için bekletiyoruz. Ayrı bir yerde, derin bir kaseye yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri koyuyoruz. Daha sonra eti ilave edip karabiber, pul biber, salça, tuz ve sıvı yağı ekliyoruz. Ardından küçük küçük doğradığımız kuru soğan, sarımsak ve maydanozu ekleyip karıştırıyoruz. Hazırladığımız iç harcın tadına bakıp damak zevkimize uygun olup olmadığını kontrol ediyoruz. Size göre eksik bir şeyler varsa ekleyebilirsiniz. Sıcak suda bekletip solmasını sağladığımız pazı yapraklarını sudan çıkarıp bir süzgeç yardımıyla suyunu sıkıyoruz. Yaprakların damarlı kısımları içte, parlak kısımları dışta kalacak şekilde servis tabağına seriyoruz. Yaprağın dip kısmına gelecek şekilde iç harcımızdan bir kaşık ekleyip kenarlarını kıvırarak uca doğru sarıyoruz. Bütün malzeme bitene kadar bu işleme devam edip bittikten sonra tencereye diziyoruz. Dilerseniz limon dilimleri koyabilirsiniz sarmaların üstüne. Sıcak su koyarak pişirdiğiniz sarmaların üstüne küçük bir servis tabağı kapatabilirsiniz; bu, sarmaların açılıp şişmesini engelleyecektir. Hazırlamış olduğunuz etli pazı sarması şimdiden size ve sevdiklerinize afiyet olsun. Ekstra Bilgiler Etli pazı sarması yaparken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Pazı yapraklarını seçerken taze ve ince yaprakları tercih etmek, sarmaların daha lezzetli olmasını sağlar. İç harcı hazırlarken malzemelerin iyi karıştığından emin olun. Ayrıca, tencereye dizdiğiniz sarmaların üstüne bir tabak koymak, pişirme sırasında sarmaların açılmasını engeller. Bu tarifte verilen malzemelerle yaklaşık olarak 6-8 kişilik etli pazı sarması yapabilirsiniz. Yanında yoğurt ile servis edebilirsiniz, bu şekilde daha lezzetli olacaktır. Etli pazı sarması yaparken kullanılan malzemelerin kalitesi, yemeğin lezzetini doğrudan etkiler. Organik ve taze malzemeler kullanmanız, yemeğin daha sağlıklı ve lezzetli olmasını sağlar. Ayrıca, sarmaları pişirirken düşük ateşte uzun süre pişirmeniz, lezzetin daha iyi oturmasını sağlar. Afiyet olsun! |
Üsame
17 Mayıs 2024 Cumauzun zaman oldu yemeyeli gerçektende çok güzel bi yemek eve gidince annemden ilk isteğim etli pazı sarması olacak
Cevap yazAdmin
17 Mayıs 2024 CumaÜsame, annenizin ellerinden yemek istemeniz ne kadar güzel bir duygu! Etli pazı sarması gerçekten de çok lezzetli bir yemektir. Eminim anneniz de sizin bu isteğinizi duyduğunda çok mutlu olacaktır ve size o özlediğiniz lezzeti seve seve yapacaktır. Afiyet olsun!
Murat Tolga
17 Mayıs 2024 CumaMerhaba, üsame hanım bende çok seviyorum pazı dolmasını ne kadar seversem seveyim yaprak sarmasının yerini hiç birşey tutmuyor tabiki lezzet farkı her insanda değişiklik gösterebilir.
Soru Sor / Yorum Yap