Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri
15 Mayıs 2024

Sarma İçi Tarifi ve Malzemeleri

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ya da özel günlerde garnitür olarak da kullanılabilir. Sarmanın sarma işlemi kadar güzel bir lezzet yakalamak için iç harcını hazırlama işlemi de oldukça önemlidir. Örneğin zeytinyağlı iç harçlarda mutlaka toz şeker kullanılmalıdır. Bu sayede zeytinyağı tadı engellenir ve iç harç daha lezzetli bir hal alır. Zeytinyağlı iç harç kavrularak hazırlanıyorsa üzerine bir miktar sıcak su eklenip suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çekme aşamasında ocağın altı kapatılıp, iç harç hazırlanan tencerenin kapağı örtülerek suyunu bu şekilde çekmesi sağlanırsa sonuç daha güzel olur. Sarma iç harç ılıdıktan sonra sarılmaya başlanmalıdır. Sıcak olacak şekilde sarılırsa hem sarma anında kullanılan yapraklar delinebilir. Sarma için kullanılan iç malzeme yörelere göre farklık gösterir. Bu aşamada tercihe dilebilecek birçok alternatif bulunmaktadır. Sarma içi için kullanabileceğiniz tariflere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Kıymalı sarma içi için gerekli malzemeler (Çiğ harç)
  • 250 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber, nane, tuz
  • Yarım bağ maydanoz ve dereotu
Kıymalı sarma içi nasıl yapılır?

Derin bir kabın içine kıyma alınır. Pirinçler bol su ile yıkanıp, nişastasını atması sağlanır. Suyunu süzdükten sonra kıymanın üzerine eklenir. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince malzemelerin üzerine doğranır. Dereotu ve maydanoz incecik kıyılıp karıştırma kabına eklenir. Üzerine domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber, nane eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Kıymalı sarma içi kullanım için hazır. İster lahana ister yaprak ister pazı kullanılarak sarma yapılabilir. Aynı malzemeler kullanılarak iç harç kavrulabilir. Kavrulmuş iç harç için sıvıyağ tavaya alınarak ısıtılır. İlk önce ince doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar soğanlar ile kavrulur. Malzemelerin üzerine iyice yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ilave edilir. Baharatlar, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve rendeden geçirilmiş sarımsak eklenip karıştırılır. 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilerek suyu çekene kadar kısık ateşte bekletilerek ocaktan alınır. Bir süre soğuması beklenerek sarmaya başlanabilir.

Zeytinyağlı sarma içi için gerekli malzemeler (Kavrulmuş)
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates+1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber, tuz, kimyon, nane, 2 tane kesme şeker
  • Yarım limon suyu ve 3 diş sarımsak
Zeytinyağlı sarma içi nasıl yapılır?

Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır ve ısınan yağa eklenir. Kuru soğan yağın içinde şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kuru soğana ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinç kavrulduktan sonra rendelenmiş sarımsak, yarım limon suyu, domates salçası, biber salçası, nane, kesme şeker, tuz, kimyon ve karabiber eklenip karıştırılır. Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra sarma işlemine geçilebilir. Aynı malzemeler kullanılarak zeytinyağlı sarma içi çiğ olarak hazırlanabilir. Çukur bir kabın içine kuru soğanlar doğranır. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, baharatlar eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Malzemeler tamamen birbiri ile bağdaştıktan sonra sarma işlemine başlanabilir.
<

Sarma İçi Yorumları

İlk yorumu siz yapmak istermisiniz?

Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Güncel

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Bulgurlu Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Güncel

Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Peynirli Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Kakaolu Sarma Tatlısı Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Pişirme Önerileri

Sarma Pişirme Önerileri

Yaprak Sarması Kaç Kalori?

Yaprak Sarması Kaç Kalori?

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Fırında Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kıymalı Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sultan Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Kolay Yaprak Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Kaç Kalori?

Sarma Kaç Kalori?

Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Üzüm Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyti Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Lorlu Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Börek Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Mantarlı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Etli Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Tavuk Fileto Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Ispanaklı Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Sarma Nasıl Pişirilir?

Sarma Nasıl Pişirilir?

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Etli Krep Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Beyaz Lahana Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Garnitürlü Tavuk Sarma Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri

Paşa Sarması Tarifi ve Malzemeleri