sarma.gen.tr
sarma

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar  









Sarma İçi

Sarma içi, sarma lahana, pazı, yaprak gibi sebzeler kullanılarak hazırlanan bir yemek türüdür. Ana yemek olarak kullanılabileceği gibi ara sıcak olarak ya da özel günlerde garnitür olarak da kullanılabilir. Sarmanın sarma işlemi kadar güzel bir lezzet yakalamak için iç harcını hazırlama işlemi de oldukça önemlidir. Örneğin zeytinyağlı iç harçlarda mutlaka toz şeker kullanılmalıdır. Bu sayede zeytinyağı tadı engellenir ve iç harç daha lezzetli bir hal alır. Zeytinyağlı iç harç kavrularak hazırlanıyorsa üzerine bir miktar sıcak su eklenip suyunu çekmesi beklenir. Suyunu çekme aşamasında ocağın altı kapatılıp, iç harç hazırlanan tencerenin kapağı örtülerek suyunu bu şekilde çekmesi sağlanırsa sonuç daha güzel olur. Sarma iç harç ılıdıktan sonra sarılmaya başlanmalıdır. Sıcak olacak şekilde sarılırsa hem sarma anında kullanılan yapraklar delinebilir. Sarma için kullanılan iç malzeme yörelere göre farklık gösterir. Bu aşamada tercihe dilebilecek birçok alternatif bulunmaktadır. Sarma içi için kullanabileceğiniz tariflere yazımızın devamında ulaşabilirsiniz.

Kıymalı sarma içi için gerekli malzemeler (çiğ harç)

  • 250 gr kıyma
  • 2 su bardağı pirinç
  • 3 tane orta büyüklükte kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 3 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
  • Karabiber, nane, tuz
  • Yarım bağ maydanoz ve dereotu

Kıymalı sarma içi hazırlanışı

Derin bir kabın içine kıyma alınır. Pirinçler bol su ile yıkanıp, nişastasını atması sağlanır. Suyunu süzdükten sonra kıymanın üzerine eklenir. Kuru soğanın kabukları soyulur ve ince ince malzemelerin üzerine doğranır. Dereotu ve maydanoz incecik kıyılıp karıştırma kabına eklenir. Üzerine domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, tuz, karabiber, nane eklenerek homojen bir şekilde karıştırılır. Kıymalı sarma içi kullanım için hazır. İster lahana, ister yaprak ister pazı kullanılarak sarma yapılabilir.

Sarma İçi

Aynı malzemeler kullanılarak iç harç kavrulabilir. Kavrulmuş iç harç için sıvıyağ tavaya alınarak ısıtılır. İlk önce ince doğranmış kuru soğan eklenip kavrulur. Üzerine kıyma ilave edilerek kıyma bıraktığı suyu çekene kadar soğanlar ile beraber kavrulur. Malzemelerin üzerine iyice yıkanıp suyu süzülmüş pirinç ilave edilir. Baharatlar, domates salçası, biber salçası, ince kıyılmış maydanoz, dereotu ve rendeden geçirilmiş sarımsak eklenip karıştırılır. 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edilerek suyu çekene kadar kısık ateşte bekletilerek ocaktan alınır. Bir süre soğuması beklenerek sarmaya başlanabilir.

Zeytinyağlı sarma içi için gerekli malzemeler (kavrulmuş)

  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 3 tane orta boy kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates+1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Karabiber, tuz, kimyon, nane, 2 tane kesme şeker
  • Yarım limon suyu ve 3 diş sarımsak

Zeytinyağlı sarma içi hazırlanışı

Uygun bir tavanın içine sıvıyağ alınarak ısıtılır. Kuru soğanın kabukları soyulup ince ince doğranır ve ısınan yağa eklenir. Kuru soğan yağın içinde şeffaflaşıncaya kadar kavrulur. Pirinç yıkanıp süzüldükten sonra kuru soğana ilave edilip kavurmaya devam edilir. Pirinç kavrulduktan sonra rendelenmiş sarımsak, yarım limon suyu, domates salçası, biber salçası, nane, kesme şeker, tuz, kimyon ve karabiber eklenip karıştırılır. Üzerine 1 çay bardağı kadar sıcak su eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilir. Suyunu çektikten sonra ocaktan alınarak demlenmeye bırakılır. Ilıdıktan sonra sarma işlemine geçilebilir. Aynı malzemeler kullanılarak zeytinyağlı sarma içi çiğ olarak hazırlanabilir. Çukur bir kabın içine kuru soğanlar doğranır. Üzerine yıkanıp suyu süzülmüş pirinç, domates salçası, biber salçası, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, baharatlar eklenip homojen bir şekilde karıştırılır. Malzemeler tamamen birbiri ile bağdaştıktan sonra sarma işlemine başlanabilir.

<

Yayınlanma Tarihi : 01.2.2016 09:54:43

Sarma İçi Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sarma İçi"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Peynirli Sarma Börek

Peynirli Sarma Böreği, Türk mutfağında yemek kültürünün ne kadar eski çağlara dayandığını şüphesiz ki herkes tarafından bilinir. Bizim mutfağımızın yemekleri tüm dünya mutfaklar tarafında kıskanılacak kadar güzel ve özeldir. Tüm d...

Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerl...

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde bir...

Tel Kadayıf Sarması

Tel Kadayıf Sarması, enfes tatlılardan olan kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tattır. Tel kadayıf sarmasının yapılmasında dikkat edilecek husus kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmalı birço...

Mantarlı Tavuk Sarma

 Mantarlı Tavuk Sarma; Özel günlerde özel, sunumu güzel ve kolay bir yemek tarifi için hazır mısınız? Akşam için güzel bir ziyafet çekmek için gelin tarife beraber bakalım;Mantarlı Tavuk Sarma İçin Gerekli  Malzemeler; 2 bütün hal...

Yufkadan Sarma Börek

Yufkadan sarma börek, Hazır yufkadan hazırlanan bu börek kahvaltılarda iştah kabartan ve bir çok kişinin damak zevkine hitap eden bir börek çeşididir. Yufkadan sarma börek misafirlerinize çay eşliğinde sunum yapabileceğiniz ve tam...

Sarma Tavuk

Sarma Tavuk, tavuk sevenler için lezzetli bir yemektir.  Lezzeti kadar yapımı da çok kolay. Kalori değeri oldukça düşük besin değeri yüksek bir beyaz et yemeğidir. Diyetisyenlerin listesinde birinci sıra da yer almaktadır. Kırmızı...

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerk...

Sarma İçi Tarifi

Sarma içi tarifi, sarma içi aslında yörelere ve tariflere gire farklılıklar göstermektedir. Yapılan sarma zeytinyağlı ise farklı, lahana sarması için ise farklı, kurutmalıklar için ise farklı bir iç hazırlanır. Hepsinin ortak bir...

Fırında Pazı Sarması

Fırında pazı sarması evde sarma yapmak isteyen ancak bunun için daha değişik lezzetleri de kullanmak isteyenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fırında yapılmış olması bu pazı sarmalarını daha lezzetli ve değ...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarma, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Aralık - 2017