Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı Lahana Sarması

Zeytinyağlı lahana sarması, ister etli ister zeytinyağlı bayılırım lahana sarmasına. Ayrıca sağlığımız açısından da oldukça önemli bir besindir lahana. Yalnız yaptığımız lahana sarmasının lezzetli olmasını istiyorsak lahana seçerken dikkat etmemiz gereken birkaç küçük ama önemli ayrıntı var. Öncelikle lahana alırken yerli olmasına dikkat edilmeli daha sonra çok fazla damarlı ve sert olmamasına dikkat etmeliyiz. Lahana alırken alt kısmına hafifçe bastırmalı ve eğer yumuşak ise almalıyız. Bu şekilde alınan lahana hem daha kolay sarılacak hem daha çabuk pişecek hem de daha lezzetli olacaktır. Lahananın sağlık açısından birçok faydası bulunmaktadır bunlardan bazıları; Vücudumuzda bulunan zararlı maddeleri atmaya yardımcı olması, hücre yenilenmesine yardımcı olması, zayıflamada kullanılması, sindirime yardımcı olup bağırsakları çalıştırması, mide rahatsızlıklarına iyi gelmesi, vücuttaki yaraların ve sivilcelerin iyileşmesinde, vücudun direncini arttırması ve böylece kanser ve onun gibi ciddi hastalıklara karşı bizi koruması gibi daha sıralayabileceğimiz birçok faydası bulunmaktadır. Şimdi lezzetli ama birazda zahmetli olan zeytinyağlı lahana sarmasının tarifine geçelim.

Zeytinyağlı lahana sarması için gereken malzemeler

  • 1 orta boy lahana
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • Yarım demet maydanoz
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı şeker
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kuş üzümü
  • Dolmalık fıstık
  • 1 adet orta boy domates
  • 3 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Zeytinyağlı lahana sarması nasıl yapılır?


Öncelikle lahananın yapraklarını parçalamadan tek tek bıçakla köküne yakın kısmından kesiyoruz. Kestiğimiz lahanaları geniş bir tencereye su koyup kaynattığımız ve çok az da tuz attığımız suyun içine bırakıyoruz. Lahanaları sadece birkaç dakika haşlamak yeterli. Çünkü çok haşlarsak hem sarılmaz parçalanır hem de sarılsa bile pişerken dağılabilir. Lahanalar haşlandıktan sonra sarılabilecek büyüklüklerde bıçakla kesiyor ve kalın damarlarını kesiyoruz. Suyunu sıkıp bir süzek içinde kenara alıyor ve iç harcını hazırlıyoruz. Yayvan geniş bir teflon tavaya zeytinyağını döküyoruz. Kuru soğanları soyup küçük doğruyoruz. Pembeleşene kadar kavurduğumuz soğanların içine fıstıkları ve yıkayıp süzdüğümüz pirinçleri atıyor ve biraz kavuruyoruz. Domatesi soyup rendeliyoruz ve kavrulan karışıma ekliyoruz. Ardından 1 bardak su, şeker, tuz ve karabiberini ekleyerek tekrar karıştırıyoruz. Suyunu çekene kadar orta ateşte bırakıp sonra altını kapatıyor ve 10 dakika kadar kapağı kapalı şekilde dinlendiriyoruz. Dinlendirdiğimiz harcın içine kuş üzümünü ve temizleyip ince kıydığımız maydanozları da ekliyor ve tekrar karıştırıyoruz. Sarmaya hazır hale getirdiğimiz lahanaların içini çok fazla doldurmadan sarıyor ve pişireceğimiz tencereye diziyoruz. Tencerenin içine kalan 2 su bardağı suyu nar ekşisi ve bir tutam tuz da ekleyerek karıştırıp lahana sarmasının üzerine gezdiriyoruz. Kaynarken dağılmasını önlemek için lahana sarmasının üzerine porselen bir tabak katıyoruz ve kapağını da kapatarak önce yüksek ateşte kaynadıktan sonra orta ateşte pirinçler pişene kadar bırakıyoruz. Yemeğimiz artık hazır.

Afiyet olsun.
Son Güncelleme : 20.01.2024 10:04:59
Zeytinyağlı Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Zeytinyağlı Lahana Sarması Yorumları
şifre

1 Yorum Yapılmış "Zeytinyağlı Lahana Sarması"
Lahana sarması en sevdiğim yemekler arasındadır ama güzel yapamadığımı söylüyorlar. Zeytinyağlı lahana sarmasını için gerekli malzemeler nelerdir ve yapılışı nasıldır. Zeytinyağlı lahana sarmasının en püf noktası nedir bir bilgi verirseniz sevinirim.
Ayliz . 27.08.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer; Herkesin şüphesiz çok sevdiği zeytinyağlı yaprak sarmasının önemli püf noktalarından birisi de pişmesinin kıvamında olmasıdır. Pratik ve lezzetli olduğunu düşündüğüm yaprak sarması tarifini nasıl hazırladığımı ve ka...
Sarma Nasıl Pişirilir
Sarma Nasıl Pişirilir
Sarma nasıl pişirilir, zeytinyağlı, kıymalı, çiğ harçtan ya da kavrulan iç harçtan yapılabilen yaprak sarma mutfaklarda en çok sevilen yemeklerden biridir. Tarihi Osmanlıya dayanan yaprak sarmayı hazırlamak kadar pişirmek de lezzetinde önem taşır. Ya...
Yaprak Sarma İçi
Yaprak Sarma İçi
Yaprak sarma içi, yaprak sarması küçük büyük herkesin büyük bir zevkle tükettiği yemeklerden biridir. Özel günlerde sofranın speciali olarak kullanılabilen yaprak sarma içi farklı şekillerde hazırlanabilir. Çiğ ya da kavrulmuş, zeytinyağlı ya da kıym...
Pirinçli Yaprak Sarması
Pirinçli Yaprak Sarması
Pirinçli yaprak sarması, pirinçli yaprak sarması genellikle asma yaprağı, dut yaprağı, beyaz lahana, dut yaprağı ve kara lahana yaprağı ile yapılan bir yiyecektir. Yaprak sarması bence eşi bulunmaz bir yemektir. Pirinçli yaprak sarması yapması zahmet...
Salamura Yaprak Sarma
Salamura Yaprak Sarma
Salamura yaprak sarması, Salamura yaprak sarması için, mevsiminde topladığımız üzüm yapraklarını salamura etmek için, yaprakları kaynar suya koyarız. Üzerine bir su bardağı kaya tuzu ekleriz. Aradan üç saat geçtikten sonra yaprakları 5 litrelik kavan...
Taze Yaprak Sarması
Taze Yaprak Sarması
Taze yaprak sarması, her zaman yapmak mümkün olmayabilir. Çünkü taze sarma yaprakları, yılın belli ayında toplanabiliyor. Taze yaprak sarması, oldukça lezzetli bir yemek olmakla beraber, yine damak tadınıza göre farklılıklar gösterebilir. Bazı bölgel...
Yaprak Sarması Kalori
Yaprak Sarması Kalori
Yaprak sarması kalori, bildiğiniz gibi benzeri besinlerin kalori değerleri içerisinde kullanılan malzemelere yönelik belirlenir. Mutfağımızın en güzel yiyecek türlerinden meydana gelen yaprak sarmada hem bir zeytinyağlı olarak da hem de etli, kıymalı...
Üzüm Yaprak Sarması
Üzüm Yaprak Sarması
Üzüm Yaprak Sarması, Üzüm yaprağı sarması yapmaya başlamadan önce, eğer sarmanızı salamura ile yapacaksanız salamuranın tuzunu almayı unutmamanız gerekir. Kimi zaman yapılan sarmanın aşırı tuzlu olduğu yemek servis edildikten sonra anlaşılır. Oysa 't...
Düdüklüde Yaprak Sarması
Düdüklüde Yaprak Sarması
Düdüklüde yaprak sarması: Bir çoğumuzun severek tükettiği bir yemek çeşididir. Yörelere göre değişkenlik gösteren bu yemek grubu etli veya zeytinyağlı olarak yapılmaktadır. Yaprak sarma yaparken daha lezzetli ve sağlıklı olması için dikkat edilmesi g...
Sarma Pişirme
Sarma Pişirme
Sarma Pişirme, Anadolu'nun vazgeçilmez lezzetlerinden biri de sarmadır. Sarma ve dolmaların yapılışı zahmetli olmakla birlikte sarma pişirmesi de bir o kadar dikkat ister. Sarma denildiğinde akla yaprak sarması ve lahana sarması gelir. Etli ve zeytin...
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Fırında kaşarlı tavuk sarma, muhteşem görüntüsü ve lezzeti ile olsa da yesem dedirten olağan üstü bir yemek fırında kaşarlı tavuk sarma. Özel günlerinizde sevdiklerinize hazırlaya bileceğiniz mükemmel bir ana yemek. Özel davet sofralarının aranan lez...
Krepli Tavuk Sarma
Krepli Tavuk Sarma
Krepli tavuk sarma, Krepi sevmeyen yoktur. Büyük, küçük herkesin beğenerek yediği krebe, bir de tavuk eklenince çok lezzetli bir yemek ortaya çıkıyor. Krep kahvaltılarda tüketilen bir çeşidi fakat son zamanlarda yemek olarak da kullanılır oldu. Krepi...

 

Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Taze Yaprak Sarması
Yaprak Sarması Kalori
Üzüm Yaprak Sarması
Düdüklüde Yaprak Sarması
Sarma Pişirme
Fırında Kaşarlı Tavuk Sarma
Krepli Tavuk Sarma
Bulgurlu Lahana Sarması
Zeytinyağlı Sarma İçi
Garnitürlü Tavuk Sarma
Baklalı Yaprak Sarması
Kaşarlı Tavuk Sarma
Etli Krep Sarma
Sarma İçi
İç Pilavlı Tavuk Sarma
Beşamel Soslu Tavuk Sarma
Tavuk Fileto Sarma
Bulgurlu Yaprak Sarma
Yalancı Yaprak Sarması
Patatesli Lahana Sarması
Kolay Yaprak Sarma
Sarma Kalori
Ciğer Sarma Tarifi
Patatesli Tavuk Sarma
Fıstıklı Sarma
Popüler İçerik
Bulgurlu Lahana Sarması
Bulgurlu Lahana Sarması
Bulgurlu lahana sarmasıBulgurlu lahana sarması için öncelikle yumuşak bir lahana almamız lazım.Bunu anlamak için aldığımız lahanaya dokunduğumuzda yum...
Zeytinyağlı Sarma İçi
Zeytinyağlı Sarma İçi
Zeytinyağlı sarma içi, geleneksel Türk mutfağının çok sevilen yemeklerinden biri olan zeytinyağlı sarma bir çok mutfak hanımının olmazsa olmazıdır....
Garnitürlü Tavuk Sarma
Garnitürlü Tavuk Sarma
Garnitürlü Tavuk Sarma, pek çok çeşitte tavuk sarma yapabildiğiniz gibi içine farklı sebzeler eşliğinde muhteşem bir lezzet olan tavuk sarma sizin içi...
Baklalı Yaprak Sarması
Baklalı Yaprak Sarması
Baklalı Yaprak Sarması, Amasya yöresine ait olan bir sarma çeşitidir. Yaprak sarmayı sevenlere sunulabilecek çok lezzetli bir alternatiftir. Etli sarm...
Kaşarlı Tavuk Sarma
Kaşarlı Tavuk Sarma
Kaşarlı tavuk sarma, sarmalar genellikle tavukla, patlıcanla ya da et ile yapılmaktadır, Fakat tavuk çocukların en çok severek yediği gıda maddesidir....
Etli Krep Sarma
Etli Krep Sarma
Etli Krep Sarma, krep özellikle içine farklı malzemeler kullanılarak yapılan yemek çeşitlerinden birisidir. Hazırlanan krepin içine tatlı malzeme ya d...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Yaprak Sarması Kaç Dakikada Pişer
Sarma Nasıl Pişirilir
Yaprak Sarma İçi
Pirinçli Yaprak Sarması
Salamura Yaprak Sarma
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Şubat - 2024