sarma.gen.tr
sarma

Ana Sayfa | Soru Cevaplar | Yeni Makale Ekle | En Son Yapılan Yorumlar









Sarma Kalori

Sarma kalori yoğunluğu, içerisinde bulunan karbonhidrat, yağ ve protein değerlerinin yüksek olması nedeniyle vücut dengesini bozabilmektedir. İçerdiği yüksek besin değerli minerallere rağmen mutfakların vazgeçilmezi olan sarma yemeğinin, kalori değerlerini hepten düşürmek mümkün olmasa da yapılacak bazı farklılıklar ile minimum seviyeye indirmek olasıdır. 

Sarma kalori değerlerini kontrol altına alabilmek için öncelikle Türk mutfağında oldukça farklı malzemelerle yapılan bu yemeği çeşitlerine göre sınıflandırmak gerekir. Sarmanın en bilinen ve yaygın olan çeşidi zeytinyağlı yaprak sarması olsa da kıymalı yaprak sarması, hamsi yaprak sarması gibi çeşitleri de bulunmaktadır. Sarmanın içine katılan her bir besin maddesinin ise farklı kalori değerleri bulunmaktadır. 

Sarma yemeğinin en lezzetli çeşitlerinden olan etli yaprak sarması, içerisine katılan bol pirinç ve etlerin kalorileri değerlerinin fazlaca olması nedeniyle seyrek tüketilmesi gereken bir besindir. 100 gr etli yaprak sarma kalorisi 66 kcal olarak ölçülmüştür. Bu kalori değeri yaklaşık olarak 3 gram karbonhidrat, 6 gram protein, 3 gram yağ içerir. Vücudun kilo durumunu en çok etkileyen mineraller yağ, protein ve karbonhidrat olduğu için baz alınması gereken değerler bunlardır. Baz alınan bu değerlerde ise 100 gram birim porsiyon için oldukça fazla değerler ölçüldüğü görülmektedir. Ancak vücudun kilo işlevi dışındaki değerleri etkileyen değerler incelendiğinde faydalı mineral ve vitaminler açısından oldukça zengin bir yemek olduğu görülmektedir. Örneğin kalsiyum, C vitamini ve A vitaminlerinin vücuda alınmasında olumlu bir katkı sağlar. Olumlu ve olumsuz terazileri karşılaştırıldığında aşırı tüketilmediği takdirde vücuda faydalı olan bir besindir. Etli yaprak sarmanın kalori değerini düşürmek için posa değeri pirinçten daha yüksek olan ve vücudun sindirim sisteminde daha kolay sindirilebilen bulgur kullanılabilir.
Sarma Kalori

 

Maharetli ellerde en az etli yaprak sarması kadar lezzetli bir hal alan zeytinyağlı yaprak sarması ise en çok tüketilen sarma çeşididir. İçerisinde et bulunmaması nedeniyle protein ve yağ bakımından etli yaprak sarmasına göre daha masum olsa da karbonhidrat değeri ile kalori değerlerini dengelemektedir. Ancak vücutta kilo alımına neden olan başlıca etken yağların birikmesi ve yakılamaması olduğu için, yağ değerinin düşük olması kilo aldırma oranının daha az olmasını sağlamaktadır. Sarma kalori değeri 100 gram yaprak sarması için 96 kcaldır. Görüldüğü üzere yaprak sarması çeşitlerinin içinde kalori değeri en yüksek olanlardan birisidir. Ölçülen yüksek değerlerin nedeni açık ara karbonhidratlardır. 100 gram sarmanın içerisinde 18 gram karbonhidrat bulunmaktadır. Karbonhidrat değerinin bu denli yüksek olması, yemeğe asıl lezzetini veren zeytinyağından kaynaklanmaktadır. Yağlı yemek tüketiminde fazlaca ısrarcı olan toplumumuzda ise yağ oranını düşürmek pek hoş karşılanmayacaktır. Bu nedenle yemeğin lezzetinden ödün vermeden, tüketim miktarına dikkat edilerek kalori planının yapılması tercih edilebilecek bir yöntemdir. 

Zeytinyağlı yaprak sarma kalorisi yağ ve protein değerleri ise etli yaprak sarmasına göre daha düşük miktarlarda seyretmektedir. 100 gram sarmanın içerisinde 1 gram yağ ve 3 gram protein bulunmaktadır. Kolesterol değerine rastlanmamıştır. Bu değer, etli yemeklerde 13- 15 gram gibi yüksek değerlerde ölçülebilmektedir. Kilo alımında en az yağ kadar etkili olması nedeniyle kolesterol değerleri de kalorisine dikkat eden bireylerin göz önünde bulundurması gereken bir unsurdur. 

Sarma kalorisini kontrol altında tutmak için yemeğin yanında ekmek tüketmeme yoluna gidilebilir. Sarma ile birlikte 2 dilim ekmek tüketmek, vücuda alınan kalori değerini yaklaşık olarak 2 katı artıracaktır. 

Yayınlanma Tarihi : 01.02.2016 09:45:50

Sarma Kalori Yorumları
İsminiz 
Yorumunuz 
Güvenlik 
 Kırmızı renk ile yazılan sayıyı girin
   

Yorum Yapılmış "Sarma Kalori"


İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılar

Lorlu Pazı Sarması

Lorlu pazı sarması, genel olarak Erzurum yöremize ait bir yemek türüdür. Değişik tat ve lezzetleri sevenlere değişik bir lezzet sunuyor. Yapımı kolay olan bu tarifle kişiye kendisini köyde gibi bir his doğuruyor. Bu lezzeti diğerl...

Peynirli Sarma Börek

Peynirli Sarma Böreği, Türk mutfağında yemek kültürünün ne kadar eski çağlara dayandığını şüphesiz ki herkes tarafından bilinir. Bizim mutfağımızın yemekleri tüm dünya mutfaklar tarafında kıskanılacak kadar güzel ve özeldir. Tüm d...

Kakaolu Sarma Tatlısı

Kakaolu sarma tatlısı, özellikle çocukların çok sevdiği bir tatlı türü olduğundan dolayı her kadının tarifleri içerisinde bu tarifin olması gerekir. Çok lezzetli olmasının yanı sıra misafirleriniz için pratik ve hızlı bir şekilde...

Yufkadan Sarma Börek

Yufkadan sarma börek, Hazır yufkadan hazırlanan bu börek kahvaltılarda iştah kabartan ve bir çok kişinin damak zevkine hitap eden bir börek çeşididir. Yufkadan sarma börek misafirlerinize çay eşliğinde sunum yapabileceğiniz ve tam...

Mantarlı Tavuk Sarma

 Mantarlı Tavuk Sarma; Özel günlerde özel, sunumu güzel ve kolay bir yemek tarifi için hazır mısınız? Akşam için güzel bir ziyafet çekmek için gelin tarife beraber bakalım;Mantarlı Tavuk Sarma İçin Gerekli  Malzemeler; 2 bütün hal...

Zeytinyağlı Pazı Sarması

Zeytinyağlı pazı sarması, Türk mutfağının eşsiz lezzetlerinden biri olan zeytinyağlı pazı sarmasının sofralardaki yeri oldukça önemlidir. Yapılacak pazı sarmasının iç harcı pirinç yerine bulgurla yapılabilir. Ayrıca günümüzde bir...

Fırında Pazı Sarması

Fırında pazı sarması evde sarma yapmak isteyen ancak bunun için daha değişik lezzetleri de kullanmak isteyenler için ideal tariflerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Fırında yapılmış olması bu pazı sarmalarını daha lezzetli ve değ...

Patatesli Tavuk Sarma

Patatesli tavuk sarma, patates ve tavuk yemeklerde en çok kullanılan besin ögelerinden biridir. Özellikle tavuk ve patates en çok çocuklar tarafından sevilerek tüketilen gıdalar arasındadır. İster yemek olarak isterse kızartma ola...

Tel Kadayıf Sarması

Tel Kadayıf Sarması, enfes tatlılardan olan kadayıfın eşsiz lezzetiyle ve kuru yemişlerin damakta bıraktığı apayrı bir tattır. Tel kadayıf sarmasının yapılmasında dikkat edilecek husus kadayıfların taze olmasıdır. Bu sarmalı birço...

Sarma İçi Tarifi

Sarma içi tarifi, sarma içi aslında yörelere ve tariflere gire farklılıklar göstermektedir. Yapılan sarma zeytinyağlı ise farklı, lahana sarması için ise farklı, kurutmalıklar için ise farklı bir iç hazırlanır. Hepsinin ortak bir...













Gizlilik İlkeleri | Güvenlik İlkeleri | İletişim | Site Haritası | Yardım Forumları

sarma, Sitede yer alan grafiklerin tüm hakları saklıdır. Kopyalayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır. Sitede yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.

Ekim - 2017